Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2230
referer -
uri - /aktualnosci/2230-taumatyna-biako-sodsze-od-sacharozy834
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Taumatyna – białko słodsze od sacharozy

na_tapecie_taumatyna_bialko_slodsze_od_sacharozyTaumatyna jest naturalną białkową słodką substancją, przewyższającą około 2000–2500 razy słodycz sacharozy. Białko to, uznane za najsłodszą naturalną substancję na świecie...

Obecnie jest stosowane w przemyśle spożywczym, a odkryte zostało w 1855 roku przez W.F. Daniella w afrykańskich owocach katemfe (Thaumatococcus daniellii).

Jest uznana za produkt bezpieczny dla zdrowia. Na liście dozwolonych dodatków do żywności taumatyna występuje pod oznaczeniem E-957. 1 g taumatyny dostarcza około 4 kcal, jednak ze względu na wysoką słodycz stosuje jej się niewielkie ilości, dlatego też jej wartość energetyczna nie ma większego znaczenia.

Jej wadą jest przede wszystkim lukrecjowy posmak oraz opóźnione o około 15 sekund odczuwanie smaku słodkiego. Stosowana jest ona wraz z innymi środkami słodzącymi ze względu na to, że choć opóźnione jest odczuwanie smaku słodkiego, to smak słodki pozostaje aktywny przez dłuższy czas.

Czytaj więcej w Ciekawostkach w dziale DIETY

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!