Taumatyna jest naturalną białkową słodką substancją, przewyższającą około 2000–2500 razy słodycz sacharozy. Białko to, uznane za najsłodszą naturalną substancję na świecie...
Obecnie jest stosowane w przemyśle spożywczym, a odkryte zostało w 1855 roku przez W.F. Daniella w afrykańskich owocach katemfe (Thaumatococcus daniellii).
Jest uznana za produkt bezpieczny dla zdrowia. Na liście dozwolonych dodatków do żywności taumatyna występuje pod oznaczeniem E-957. 1 g taumatyny dostarcza około 4 kcal, jednak ze względu na wysoką słodycz stosuje jej się niewielkie ilości, dlatego też jej wartość energetyczna nie ma większego znaczenia.
Jej wadą jest przede wszystkim lukrecjowy posmak oraz opóźnione o około 15 sekund odczuwanie smaku słodkiego. Stosowana jest ona wraz z innymi środkami słodzącymi ze względu na to, że choć opóźnione jest odczuwanie smaku słodkiego, to smak słodki pozostaje aktywny przez dłuższy czas.