Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2236
referer -
uri - /aktualnosci/2236-pytanie-na-pitek
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Pytanie na piątek

na_tapecie_pytanie_na_piatek_kobiety_w_ciazyDziś mamy dla Was mały quiz.

O ile średnio zwiększa się dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży?

a) 1500 kcal

b) 1000 kcal

c) 300 kcal

Prawidłowa odpowiedź to wcale nie a lub b, ale c!

Wydaje się mało, prawda? Ale w zupełności wystarcza kobiecie w ciąży i jej dziecku. Jeśli macie wątpliwości przeczytajcie fragment opisu Diety dla kobiet w ciąży:

"Ciąża na pewno nie wiąże się z koniecznością podwojenia kaloryczności diety – czasem uzasadnia się to, mówiąc, że powinno się jeść za dwoje. Wartość energetyczna diety kobiety ciężarnej w II i III trymestrze powinna wzrosnąć jedynie o około 300 kcal/dobę w porównaniu do jej diety podstawowej. Dieta ta powinna być przede wszystkim urozmaicona, lekkostrawna i wysokowartościowa. Do przygotowywania posiłków zalecane są takie techniki kulinarne, jak: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie z małą ilością tłuszczu. Posiłki należy spożywać w mniejszych porcjach w równych odstępach czasowych"  ...czytaj więcej o Diecie dla kobiet w ciąży

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!