Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2268
referer -
uri - /aktualnosci/2268-waciwoci-lecznicze-ziemniakow
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Właściwości lecznicze ziemniaków

na_tapecie_wlasciwosci_lecznicze_ziemniakowZastanawialiście się kiedyś czy popularne, obecne w każdej kuchni w Polsce ziemniaki mają jakieś właściwości lecznicze? Okazuje się, że są one znanae już od dawna.

Na początku XVIII wieku pojawiły się zapiski o ich właściwościach przeciwszkorbutowych (szkorbut – choroba głównie tkanki łącznej wynikająca z niedoborów witaminy C w diecie, która prowadzi m.in. do stanów zapalnych dziąseł i wypadania zębów). Z chwilą rozprzestrzenienia się upraw ziemniaków w Europie praktycznie wygasły epidemie szkorbutu.

W medycynie ludowej okłady z tartych surowych bulw stosowano w przypadku rozległych oparzeń, trudno gojących się ran lub chorób skóry. Wierzono, że wdychanie oparów gotujących się ziemniaków ma zbawienny wpływ na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Z kolei surowy sok z ziemniaków stosowany był w leczeniu chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Znaczna zawartość potasu odpowiada za właściwości moczopędne ziemniaków, dzięki czemu często stanowią one podstawowy składnik diet osób chorych na nerki i serce.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!