Pozytywne skojarzenia ze słodkim smakiem są wyrabiane w nas już od wczesnego dzieciństwa. Dlatego w dorosłym życiu tak ciężko nam zrezygnować z cukru. Niestety nie ma on wysokiej wartości odżywczej, a spożywany w nadmiarze może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Niestety w dzisiejszych czasach cukier jest wszechobecny. Występuje w wielu produktach pod wieloma nazwami...
Cukier czyli sacharoza to cząsteczka glukozy połączona z fruktozą – ta wiedza pozwoli nam uniknąć pułapek jakie zastawiają na nas producenci żywności. Jeśli w składzie znajduje się syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy to cały czas jest ten sam cukier.
Żeby uniknąć pułapek ułożyliśmy 8 przykazań - jak się bronić na co dzień przed cukrem:
Zanim kupisz produkt, dokładnie przeczytaj etykietę na jego opakowaniu, by sprawdzić zawartość cukru.
Kupuj produkty z małą zawartością cukru.
Stopniowo zmniejszaj ilość cukru w przygotowywanych w domu potrawach.
Pij wodę zamiast kolorowych napojów gazowanych i soków. Są one sztucznie słodzone. Ewentualnie pij soki niedosładzane rozcieńczone wodą (może być gazowana).
Ciastka i batony zastąp zdrowymi zamiennikami. Idealne są: bakalie, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, rodzynki. Równie świetne są suszone owoce: morele, śliwki, jabłka, banany. Warto też sięgać po owoce sezonowe.
Nie słódź herbaty ani kawy (możesz stopniowo ograniczać dawki cukru aż do całkowitego zrezygnowania z niego). Szybko okaże się, że herbata i kawa równie dobrze smakują nieposłodzone.
Kupuj te płatki śniadaniowe, które są z pełnego ziarna i bez dodatku cukru lub miodu.
Zastąp dżem i krem czekoladowy na kanapkach serkiem niskotłuszczowym lub musem z banana.