Białe czy razowe? Oto jest pytanie!
Pieczywo jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Żeby zjeść świeży chleb czy bułkę na śniadanie jesteśmy skłonni wstać kilka minut wcześniej i pobiec do pobliskiej piekarni.
Obecnie wybór pieczywa jest ogromy. Chleby, chlebki, bułki, bułeczki, rogale, rogaliki. Pszenne, żytnie, mieszane. Białe i ciemne.
Co wybrać? Białą, pachnącą bułkę, chrupiącą grahamkę, a może lepiej razowy chleb? Przyjrzyjmy się co jest lepszym wyborem.
Żytnie = razowe, czy na pewno?
Pieczywo razowe może być wypiekane z mąki pszennej lub żytniej. Błędne jest przekonanie, że pieczywo pszenne, to pieczywo jasne, a pieczywo żytnie, to pieczywo ciemne razowe. O barwie pieczywa decyduje rodzaj użytej do jego wypieku mąki. Zarówno pszenicę, jak i żyto można zmielić na mąkę jasną lub ciemną.
Mieli się, mieli
O mące razowej mówimy wówczas, gdy całe ziarno zostało przemielone. W ten sposób otrzymana mąka ma wysoką wartość odżywczą, zawiera dużo błonnika. Natomiast jeżeli zmielone zostanie samo bielmo otrzymamy drobną, białą mąkę. Jest ona w zasadzie pozbawiona wszelkich składników odżywczych.
Razowe versus białe
Porównując pieczywo razowe z pieczywem białym trzeba zwrócić uwagę na ilość i jakość składników odżywczych. W pieczywie te wartości zależą od rodzaju użytej do wypieku mąki. Chleby i bułki wypieczone z mąki razowej wysokiego przemiału mają znacznie wyższą wartość odżywczą, niż pieczywo z mąki białej niskiego przemiału.
- Na początek przyjrzyjmy się kaloriom. Składnikiem decydującym o energetycznej mąki jest skrobia. Gromadzi się ona w bielmie. Dlatego w mąkach jasnych skrobia jest głównym składnikiem. Białe pieczywo jest zatem kaloryczne. Ciemne zawiera znacznie mniej skrobi, a co za tym idzie mniej tuczy.
- Pieczywo razowe zawiera także więcej błonnika. Jego zawartość również zależy od rodzaju przemiału, im jest on wyższy, tym go więcej.
- Niewątpliwą zaletą mąk z wysokiego przemiału jest zawartość składników mineralnych i witamin, Tych składników jest najwięcej w tych częściach ziarna, które są odrzucane przy przemiale mąk białych, a są mielone do mąk razowych.
Czy wiemy, co jemy?
Żeby nie być zwiedzionym na manowce, warto czytać etykiety lub pytać sprzedawcę o szczegóły dotyczące pieczywa. W końcu zależy nam na produkcie, który nie tylko ładnie wygląda. Warto sprawdzić skład pieczywa. Do pszennych mąk z grubego przemiału należy mąka pszenna Graham i mąka sitkowa, zaś do mąk żytnich - mąka razowa i mąka sitkowa. Równie ważne jest to, żeby nie sugerować się kolorem chleba. Nie każde pieczywo ciemne jest pieczywem razowym. Czasami do chleba z jasnej mąki dodaje się karmel – złocistobrązowy, aromatyczny produkt powstający w efekcie ogrzewania sacharozy.
Razowe na zdrowie!
Zalety pieczywa razowego są oczywiste. Entuzjaści białego chleba i białych bułek powinni przejść na ciemną stronę mocy i choć częściowo włączyć do swojego jadłospisu pieczywo razowe. Płyną z tego same korzyści.