Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2878
referer -
uri - /aktualnosci/2878-szkolne-obiady-na-swiecie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szkolne obiady na świecie

Utworzono: niedziela, 12, czerwiec 2016 17:10

lunchKiedy cały świat walczy z otyłością, jej przyczynami i skutkami, trzeba zwrócić uwagę na kwestię szkolnego jedzenia. Część dzieci je szkolne obiady, część przynosi jedzenie przygotowywane przez rodziców. Coraz częściej jednak młodzież, a zwłaszcza studenci, korzysta z punktów gastronomicznych, w których dostępne jest to, co da się łatwo sprzedać. Bardzo często są to produkty zawierające nadmierną ilość cukru i złego tłuszczu.

Istotą dobrego obiadu jest wykorzystanie tradycyjnych produktów z poszczególnych krajów. Oto kilka przykładowych obiadów, które zostały stworzone na podstawie wskazówek Sweetgreen in Schools, amerykańskiego programu o zdrowym odżywianiu.

Francja
Posiłek podawany dzieciom we Francji składa się z jabłka i kiwi, zielonej fasolki szparagowej i marchewki, a także sera brie i wołowiny. Fasolka jest źródłem białka, witamin i błonnika, natomiast marchew, chociaż zawiera cukier, ma również witaminy i błonnik. Kiwi i jabłko to dobre źródła witaminy C, jednakże również mają dużo cukru. Ser brie jest bogaty w witaminę K, niezwykle ważną dla organizmu, natomiast wołowina uzupełnia białko.

Hiszpania
Dla nikogo nie powinno być zaskoczeniem, że dieta śródziemnomorska, bogata w owoce i warzywa, owoce morza, czosnek i oliwę z oliwek, uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Hiszpański posiłek składa się z krewetek z niewielką porcją brązowego ryżu, pokrojonej papryki i kapusty, świeżego gazpacho i połówki pomarańczy. Dopełnieniem jest pełnoziarnista bułka, będąca źródłem błonnika.

Tajlandia
Tajska żywność jest na ogół bardzo zdrowa, chociaż zawiera stosunkowo dużo węglowodanów w postaci ryżu i makaronu. Sęk w tym, że nie jest to kuchnia typu fast food, więc razem z ryżem i makaronem dzieci przyswajają błonnik i witaminy z warzyw. Ulubiony obiad tajskiej młodzieży składa się z zupy z trawą cytrynową i kurczakiem lub zupy z wonton i makaronem, a także z ryżu ze smażonym lub gotowanym kurczakiem.

Włochy
Chociaż włoska kuchnia kojarzy się z makaronami, to Włosi są świadomi konieczności zdrowego odżywiania, więc jedzą również dużo owoców i warzyw. Ponadto we Włoszech obowiązuje prawo, które nakazuje instytucjom publicznym, a więc i szkołom, wykorzystywać zarówno ekologiczne, jak i lokalne produkty. Dzięki temu włoska młodzież ma w szkole dostęp do zdrowego jedzenia. Przykładowy obiad w szkolnej stołówce to ryba z rukolą, makaron z sosem pomidorowym, sałatka caprese oraz bagietka i winogrona.

Finlandia
To, że w Finlandii panują niskie temperatury, nie musi oznaczać, że tamtejsze dzieci objadają się węglowodanami. Latem bardzo popularne są jagody, a zimą często podaje się zupy. Według wskazówek Sweetgreenu idealnym, fińskim obiadem jest zupa z groszku, buraki, sałatka marchewkowa i pieczywo, a na deser naleśniki z jagodami.

Brazylia
Brazylia jest kolejnym krajem, który unika śmieciowego jedzenia w szkolnych stołówkach. Szkolny posiłek składa się z sałatki z ryżu i czarnej fasoli, zielonej sałaty z pomidorami oraz krótko smażonej wieprzowiny. Ponieważ dzieci lubią słodycze, to w skład posiłku wchodzi też smażony banan.

Korea Południowa
W koreańskiej kuchni nie ma fast foodów, więc w pojemnikach na drugie śniadanie, jakie noszą dzieci do szkoły, trudno szukać europejskich czy amerykańskich potraw. W tradycyjnym lunchboxie umieszczano gorące przekąski, np. mięso lub tofu, warzywa, ryż i tradycyjne koreańskie kimchi. Dzisiaj forma posiłków jest bardziej atrakcyjna niż kiedyś, chociażby dzięki formowaniu ryżu w kształt zwierząt, ale treść pozostała ta sama.

Grecja
Grecja, podobnie jak Hiszpania, ma dobre możliwości zapewnienia zdrowych posiłków. Najpopularniejsze zawierają sałatki z pomidora i ogórka, pieczonego kurczaka z makaronem orzo, liście winogron faszerowane ryżem z jagnięciną przyprawioną miętą, świeże pomarańcze lub winogrona, a także jogurt z jagodami.

źródło: healthypanda.net

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!