ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Kiedy cały świat walczy z otyłością, jej przyczynami i skutkami, trzeba zwrócić uwagę na kwestię szkolnego jedzenia. Część dzieci je szkolne obiady, część przynosi jedzenie przygotowywane przez rodziców. Coraz częściej jednak młodzież, a zwłaszcza studenci, korzysta z punktów gastronomicznych, w których dostępne jest to, co da się łatwo sprzedać. Bardzo często są to produkty zawierające nadmierną ilość cukru i złego tłuszczu.
Istotą dobrego obiadu jest wykorzystanie tradycyjnych produktów z poszczególnych krajów. Oto kilka przykładowych obiadów, które zostały stworzone na podstawie wskazówek Sweetgreen in Schools, amerykańskiego programu o zdrowym odżywianiu.
Francja
Posiłek podawany dzieciom we Francji składa się z jabłka i kiwi, zielonej fasolki szparagowej i marchewki, a także sera brie i wołowiny. Fasolka jest źródłem białka, witamin i błonnika, natomiast marchew, chociaż zawiera cukier, ma również witaminy i błonnik. Kiwi i jabłko to dobre źródła witaminy C, jednakże również mają dużo cukru. Ser brie jest bogaty w witaminę K, niezwykle ważną dla organizmu, natomiast wołowina uzupełnia białko.
Hiszpania
Dla nikogo nie powinno być zaskoczeniem, że dieta śródziemnomorska, bogata w owoce i warzywa, owoce morza, czosnek i oliwę z oliwek, uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Hiszpański posiłek składa się z krewetek z niewielką porcją brązowego ryżu, pokrojonej papryki i kapusty, świeżego gazpacho i połówki pomarańczy. Dopełnieniem jest pełnoziarnista bułka, będąca źródłem błonnika.
Tajlandia
Tajska żywność jest na ogół bardzo zdrowa, chociaż zawiera stosunkowo dużo węglowodanów w postaci ryżu i makaronu. Sęk w tym, że nie jest to kuchnia typu fast food, więc razem z ryżem i makaronem dzieci przyswajają błonnik i witaminy z warzyw. Ulubiony obiad tajskiej młodzieży składa się z zupy z trawą cytrynową i kurczakiem lub zupy z wonton i makaronem, a także z ryżu ze smażonym lub gotowanym kurczakiem.
Włochy
Chociaż włoska kuchnia kojarzy się z makaronami, to Włosi są świadomi konieczności zdrowego odżywiania, więc jedzą również dużo owoców i warzyw. Ponadto we Włoszech obowiązuje prawo, które nakazuje instytucjom publicznym, a więc i szkołom, wykorzystywać zarówno ekologiczne, jak i lokalne produkty. Dzięki temu włoska młodzież ma w szkole dostęp do zdrowego jedzenia. Przykładowy obiad w szkolnej stołówce to ryba z rukolą, makaron z sosem pomidorowym, sałatka caprese oraz bagietka i winogrona.
Finlandia
To, że w Finlandii panują niskie temperatury, nie musi oznaczać, że tamtejsze dzieci objadają się węglowodanami. Latem bardzo popularne są jagody, a zimą często podaje się zupy. Według wskazówek Sweetgreenu idealnym, fińskim obiadem jest zupa z groszku, buraki, sałatka marchewkowa i pieczywo, a na deser naleśniki z jagodami.
Brazylia
Brazylia jest kolejnym krajem, który unika śmieciowego jedzenia w szkolnych stołówkach. Szkolny posiłek składa się z sałatki z ryżu i czarnej fasoli, zielonej sałaty z pomidorami oraz krótko smażonej wieprzowiny. Ponieważ dzieci lubią słodycze, to w skład posiłku wchodzi też smażony banan.
Korea Południowa
W koreańskiej kuchni nie ma fast foodów, więc w pojemnikach na drugie śniadanie, jakie noszą dzieci do szkoły, trudno szukać europejskich czy amerykańskich potraw. W tradycyjnym lunchboxie umieszczano gorące przekąski, np. mięso lub tofu, warzywa, ryż i tradycyjne koreańskie kimchi. Dzisiaj forma posiłków jest bardziej atrakcyjna niż kiedyś, chociażby dzięki formowaniu ryżu w kształt zwierząt, ale treść pozostała ta sama.
Grecja
Grecja, podobnie jak Hiszpania, ma dobre możliwości zapewnienia zdrowych posiłków. Najpopularniejsze zawierają sałatki z pomidora i ogórka, pieczonego kurczaka z makaronem orzo, liście winogron faszerowane ryżem z jagnięciną przyprawioną miętą, świeże pomarańcze lub winogrona, a także jogurt z jagodami.
źródło: healthypanda.net
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska