5 sprytnych sposobów na zwiększenie ilości białka na śniadanie
Utworzono: wtorek, 12, lipiec 2016 13:14
Zaraz po wstaniu z łóżka potrzebujesz energii. Kofeina może Ci trochę pomóc, ale dobrze zbilansowane śniadanie będzie tym, co da Ci siłę na początek dnia.
Jak powinien wyglądać taki posiłek? Idealne śniadanie powinno zawierać zrównoważoną ilość węglowodanów, błonnika i białka. Te ostatnio łatwo pominąć w takich śniadaniowych daniach jak płatki owsiane czy naleśniki. Dzięki tym kilku sposobom uda Ci się jednak zachować minimum białka w pierwszym posiłku dnia.
Używaj jogurtu greckiego w nieoczekiwanych miejscach
Jogurt grecki sam w sobie jest bogatą w białka propozycją śniadaniową, ale istnieje kilka innych sposobów na to, jak go wykorzystać. Dobrze dodać go do tostów, możesz też użyć jogurtu obok lub zamiast mleka, gdy robisz naleśniki. Odrobina jogurtu w koktajlu też nikomu nie zaszkodzi.
Spróbuj dodawać tofu
Tofu jest składnikiem, który pomaga wydobyć smak z innych potraw. Może dodać tofu do jajecznicy, aby podnieść ilość białka lub całkowicie zastąpić nim jajka i zrobić wegańskie śniadanie. Można też wykorzystać tofu do koktajli, jego smak i tak pozostanie niewyczuwalny.
Zrób jajeczną owsiankę
Jajka są bardzo bogate w białka, każde z nich ma około 6 gramów. Nie wynika z tego, że chcesz zaczynać każdy dzień od zjedzenia jajka. Dobrym sposobem na wprowadzenie jajek do śniadaniowej codzienności jest dodawanie białek do płatków owsianych. Możesz też przyrządzić całkiem nowe danie np. jajko smażone z owsem, niewielką ilością sera, cebulki i boczku.
Zasadź ziarno w koktajlu
Może niedosłownie, ale możesz użyć bogatych w białko i błonnik paczkowane nasiona chia czy też lnu. Łyżka stołowa takich ziaren zawiera ok. 3 gramów błonnika. Możesz ich używać zamiast proszków białkowych, nie zmienią smaku, a są równie bogate w białka. Dodatkowo możesz posypać nimi naleśniki, tosty czy owsiankę, dzięki czemu Twoje śniadanie nabierze dodatkowego smaku.
Smaruj lepszym masłem
Zacznij używać masła orzechowego. Zawiera ono dużo białka, ma delikatny smak, słodki i słony jednocześnie. Łatwo daje się jeść łyżką, ale można też dodawać je do innych potraw np. koktajli, owsianki czy naleśników. Rano najlepiej posmarować nim tosty. Możesz też jeść je z owocami i jajkiem na twardo.
źródło: www.self.com