Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2921
referer -
uri - /aktualnosci/2921-5-sprytnych-sposobow-na-zwiekszenie-ilosci-bialka-na-sniadanie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

5 sprytnych sposobów na zwiększenie ilości białka na śniadanie

Utworzono: wtorek, 12, lipiec 2016 13:14

białkaZaraz po wstaniu z łóżka potrzebujesz energii. Kofeina może Ci trochę pomóc, ale dobrze zbilansowane śniadanie będzie tym, co da Ci siłę na początek dnia.

Jak powinien wyglądać taki posiłek? Idealne śniadanie powinno zawierać zrównoważoną ilość węglowodanów, błonnika i białka. Te ostatnio łatwo pominąć w takich śniadaniowych daniach jak płatki owsiane czy naleśniki. Dzięki tym kilku sposobom uda Ci się jednak zachować minimum białka w pierwszym posiłku dnia.

Używaj jogurtu greckiego w nieoczekiwanych miejscach

Jogurt grecki sam w sobie jest bogatą w białka propozycją śniadaniową, ale istnieje kilka innych sposobów na to, jak go wykorzystać. Dobrze dodać go do tostów, możesz też użyć jogurtu obok lub zamiast mleka, gdy robisz naleśniki. Odrobina jogurtu w koktajlu też nikomu nie zaszkodzi.

Spróbuj dodawać tofu

Tofu jest składnikiem, który pomaga wydobyć smak z innych potraw. Może dodać tofu do jajecznicy, aby podnieść ilość białka lub całkowicie zastąpić nim jajka i zrobić wegańskie śniadanie. Można też wykorzystać tofu do koktajli, jego smak i tak pozostanie niewyczuwalny.

Zrób jajeczną owsiankę

Jajka są bardzo bogate w białka, każde z nich ma około 6 gramów. Nie wynika z tego, że chcesz zaczynać każdy dzień od zjedzenia jajka. Dobrym sposobem na wprowadzenie jajek do śniadaniowej codzienności jest dodawanie białek do płatków owsianych. Możesz też przyrządzić całkiem nowe danie np. jajko smażone z owsem, niewielką ilością sera, cebulki i boczku.

Zasadź ziarno w koktajlu

Może niedosłownie, ale możesz użyć bogatych w białko i błonnik paczkowane nasiona chia czy też lnu. Łyżka stołowa takich ziaren zawiera ok. 3 gramów błonnika. Możesz ich używać zamiast proszków białkowych, nie zmienią smaku, a są równie bogate w białka. Dodatkowo możesz posypać nimi naleśniki, tosty czy owsiankę, dzięki czemu Twoje śniadanie nabierze dodatkowego smaku.

Smaruj lepszym masłem

Zacznij używać masła orzechowego. Zawiera ono dużo białka, ma delikatny smak, słodki i słony jednocześnie. Łatwo daje się jeść łyżką, ale można też dodawać je do innych potraw np. koktajli, owsianki czy naleśników. Rano najlepiej posmarować nim tosty. Możesz też jeść je z owocami i jajkiem na twardo.

źródło: www.self.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!