ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Łatwo o radę na temat zdrowego żywienia, ale nie wszystkich warto słuchać.
Porady w tematyce zdrowego żywienia można znaleźć dziś wszędzie, ale nie znaczy to, że wszystkie są dobrymi radami. Wyniki badań mogą być niejasne, w dodatku często pojawiają się nowe. Popularność sensacyjnych nagłówków czy rad usłyszanych od znajomych nie musi iść w parze z ich skutecznością. Jeśli zaczniesz stosować niepotwierdzone rady, to w najlepszym przypadku przestaniesz jeść to, co lubisz. W najgorszym – całkowicie zrezygnujesz z jakiegoś typu „niezdrowego” jedzenia, sądząc, że podejmujesz właściwą decyzję.
Przedstawiamy 8 najpopularniejszych „mądrości”, na które najłatwiej się natknąć.
Żółtka jajek są złe
Cholesterol występujący w żywności przez lata uważany był za przyczynę podnoszenia poziomu cholesterolu we krwi. Teraz wiemy, że to tłuszcze nasycone i tłuszcze trans odpowiadają za wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Jajka natomiast, nawet z żółtkami, zawierają dużo cholesterolu, ale względnie mało tłuszczów nasyconych. Wiele badań przeprowadzonych w ostatnich latach dowodzi, że jajka mogą być składnikiem zdrowej diety większości ludzi i w istotny sposób nie wpływają na wzrost cholesterolu we krwi i czy ryzyko chorób serca.
Kawa odwadnia organizm
Kawa ma działanie moczopędne, ale wcale nieduże. Poza tym zawiera dużo wody, która wlicza się do spożywanych codziennie płynów. Dwie czy trzy filiżanki kawy dziennie nie doprowadzą do odwodnienia organizmu.
Cukier naturalny różni się od cukru dodanego
Cukier to cukier. Jednak w zależności od jego pochodzenia, może wystąpić różnica w sposobie jego rozkładania, jeśli występuje on z błonnikiem czy białkiem. Cukier z owoców przyswajany jest razem z błonnikiem, który pomaga w trawieniu i zapobiega nagłym wzrostom poziomu cukru we krwi. Jest to wiec lepszy cukier niż taki, który nie występuje w połączeniu z innymi składnikami. Ale jeśli pijesz sok świeżo wyciskany z owoców czy też miód, to Twój organizm reaguje na nie tak samo jak na cukier w napojach gazowanych.
Żywność ekologiczna jest zawsze zdrowa
Słowo „ekologiczny” zrobiło wielką karierę tak samo, a wszystko, co się z nim połączy uchodzi za zdrowe. Prawda jest jednak taka, że ekologiczne przekąski to nadal przekąski, a podjadanie ekologicznych rzeczy w nadmiarze nie jest dobre tylko dlatego, że mają etykietę z napisem „ekologiczne”. Organiczne ciastka, krakersy, chrupki czy cukierki w ekologicznym wydaniu robione są z produktów z ekologicznych upraw, ale zawierają taką samą ilość cukru, tłuszczu i pustych kalorii co ich nieekologiczne odpowiedniki.
Margaryna jest lepsza niż masło
Margaryna stała się przebojem w epoce walki z tłuszczem, chociaż sama zawiera wiele tłuszczów trans, które są bardzie szkodliwe niż występujące naturalnie w maśle tłuszcze nasycone. Lista składników masła jest krótka i nie zawiera dodatków, które poprawiają smak.
Sałatka to zawsze najzdrowszy wybór
Można pomyśleć, że wybranie sałatki jest bezpieczne. Ale może okazać się, że składniki dodane do sałaty zawierają tyle cukru i tłuszczu, jak hamburger, od którego próbujesz odwrócić wzrok. Sosy, ser, boczek, grzanki czy suszone owoce to produkty, na które trzeba zwracać uwagę. Awokado czy orzechy są lepszym wyborem, ale tylko wtedy, gdy są w odpowiednich proporcjach.
Obniżona zawartość tłuszczu jest lepsza
Jeżeli kupujesz produkty typu light o obniżonej zawartości tłuszczu, możesz zrobić sobie krzywdę. Tłuszcz jest niezbędną częścią zdrowej diety i nie można go wykluczyć ze swojego menu. Tłuszcz nie idzie bezpośrednio w biodra, natomiast nadmiar jakichkolwiek spożywanych kalorii, których organizm nie jest w stanie zużyć, może zostać przekształcony w tłuszcz, który będzie się odkładał. Ważne są też proporcje: jeżeli z produktów usuwany jest tłuszcz, to zastępuje się go dodatkowym cukrem lub solą. Lepiej jest jeść produkty pełnotłuste rzadziej i w mniejszej ilości niż ich beztłuszczowe odpowiedniki.
Rezygnacja z glutenu jest korzystna dla zdrowia
Jedzenie produktów bezglutenowych nie jest zdrowsze, jeśli nie masz celiakii lub nadwrażliwości na gluten. Warto jednak zauważyć, że nie wszystkie produkty bezglutenowe są jednakowo zdrowe, często są robione ze składników ubogich w składniki odżywcze lub zawierają duże ilości cukru. Pszenny chleb razowy jest lepszym wyborem niż bezglutenowa drożdżówka. Jeśli więc po zjedzeniu produktów z pszenicy czujesz się dobrze, to rezygnacja z nich nie uczyni z Ciebie zdrowszej osoby.
źródło: www.self.om
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska