Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3191
referer -
uri - /aktualnosci/3191-garsc-informacji-o-szczypiorku
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Garść informacji o szczypiorku

Utworzono: czwartek, 07, wrzesień 2017 13:10

szczypiorekSzczypiorek należy do rodziny roślin amarylkowatych- tej samej co cebula, czosnek i por.

Jest doceniany zarówno za swój smak, jak i za właściwości zdrowotne.

Wartość odżywcza

Szczypiorek należy do produktów o wysokiej gęstości odżywczej- jest niskokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy, antyoksydanty i minerały. Jedna łyżka stołowa posiekanego szczypiorku dostarcza 1 kalorię i pokrywa 3% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i C.

Korzyści zdrowotne

Rośliny z rodziny amarylkowatych mogą obniżać ryzyko niektórych nowotworów, w szczególności prostaty, jelita grubego i żołądka.

Szczypiorek zawiera cholinę, czyli witaminę B4, która wpływa na sen, ruch mięśni, pamięć i proces uczenia się. Zawiera też kwas foliowy, czyli witaminę B9, która jest niezwykle istotna podczas ciąży i w wieku niemowlęcym.

Ważnym związkiem obecnym w szczypiorku jest allicyna. Jest to związek organiczny o działaniu antybakteryjnym, antygrzybicznym i antywirusowym. Dodatkowo wraz z potasem dba o prawidłową pracę serca.

Innym związkiem organicznym o właściwościach zdrowotnych jest kwercetyna, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co prowadzi do mniejszego ryzyka schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Włączenie szczypiorku do diety

Szczypiorek łączy się bardzo dobrze z wieloma produktami, szczególnie z jajkami i serem. Ze względu na ich delikatność, najlepiej dodawać go na surowo do już gotowego dania.

Siekając szczypiorek należy mieć ostry nóż i postępować ostrożnie. Tępe narzędzia mogą spowodować „posiniaczenie” rośliny, a w konsekwencji mniej intensywny smak.

źródło: www.medicalnewstoday.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!