Goździki zyskują szczególną popularność w okresie zimowym, zwłaszcza teraz gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Wielu z nas kojarzy je z okresem przedświątecznym, kiedy ich aromat unosi się po całej kuchni lub w kawiarni. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych i z tego, że zdaniem naukowców, powinniśmy z nich korzystać regularnie.
Goździki to ususzone, lecz nierozwinięte pąki aromatycznego tropikalnego drzewa – goździkowca korzennego – tak zwanego „wiecznie zielonego drzewa”, które pochodzi z Azji. Jego właściwości znane są już od ponad 2 tys. lat. Wtedy lecznicze działanie goździków wykorzystywane było w starożytnych Chinach, za czasów dynastii Han. Czterysta lat później kupcy arabscy przywieźli goździki do Wenecji, skąd rozprzestrzeniły się do każdego zakątka Europy. Jest to przyprawa korzenna o intensywnym, wyrazistym zapachu.
Swoje właściwości zdrowotne goździki zawdzięczają zawartości pewnej substancji - eugenolu – który zmniejsza aktywność enzymów przyczyniających się do powstawania stanów zapalnych. Ta przyprawa to również źródło magnezu, wapnia, witaminy A, C i K oraz kwasów Omega-3. Znane są, jako jeden z najlepszych środków przeciwutleniających, który atakuje wolne rodniki i oczyszcza organizm. Suszone pąki wykazują także działanie przeciwbólowe – znajdują zastosowanie chociażby w przypadku bólu zęba. Zalecane jest wtedy żucie goździka lub namoczenie waty olejkiem goździkowym i przyłożenie do bolącego miejsca.
Przeprowadzone badania wykazały, że regularne spożywanie goździków ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Powodują obniżenie poziomu cholesterolu i wspomagają działanie insuliny. Natomiast olej goździkowy zapobiega tworzeniu się grup nadtlenowych lipidów, które mogą prowadzić do zawału.
Naukowcy zalecają spożywanie goździków podczas przeziębienia. Pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia dzięki swojemu antyseptycznemu i przeciwbólowemu działaniu. Łagodzą ból gardła, kaszel i udrażniają zatkany nos. Podczas przeziębień warto zatem sięgnąć po herbatę z goździkami!