Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3242
referer -
uri - /aktualnosci/3242-dlaczego-fast-food-jest-taki-zly
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Dlaczego fast-food jest taki zły?

Utworzono: poniedziałek, 26, luty 2018 07:00

dlaczego fastfood jest taki zlyWiększość z nas wie, że jedzenie typu fast-food jest niezdrowe, zawiera dużo tłuszczu i soli. Jest jednak wiele więcej powodów, dla których powinniśmy zrezygnować z takich posiłków.

Większość pozycji w menu restauracji fast food zawiera bardzo duże ilości węglowodanów i bardzo małą ilość (lub zero) błonnika. Podczas trawienia węglowodany są uwalniane do krwioobiegu w postaci glukozy, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Trzustka reaguje na to wydzielając insulinę, której zadaniem jest transport glukozy do komórek. Kiedy organizm wykorzysta lub zmagazynuje cukier, jego poziom we krwi wraca do normy. Ten mechanizm regulacyjny działa bardzo dobrze dopóki jesteśmy zdrowi, ale częste jedzenie dużych ilości węglowodanów skutkuje częstymi skokami poziomu cukru, a to może prowadzić do zaburzeń w wydzielaniu insuliny. W efekcie zwiększa się ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2. 

Dodawany do potraw cukier powoduje też, że mniej jest w nich składników odżywczych. W efekcie przyjmujemy duże ilości niepotrzebnych kalorii pozbawiając się szansy na faktyczne odżywienie naszego organizmu. Innym niebezpiecznym składnikiem jest tłuszcz trans, czyli tłuszcz powstający podczas przetwarzania żywności. Powszechnie można go znaleźć na przykład w ciasteczkach i cieście do pizzy. Żadna ilość tłuszczu trans nie jest dobra i zdrowa. Przede wszystkim powoduje wzrost cholesterolu LDL („złego) i obniżenie poziomu cholesterolu HDL („dobrego”). Zwiększa też ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Skutków spożywania dużej ilości jedzenia fast-food jest dużo więcej. Są związane z obecnością dużych ilości soli, cukru i tłuszczu. Najlepiej dla naszego zdrowia będzie, jeśli zastąpimy restauracje fast-food innymi, oferującymi zdrowsze, bardziej odżywcze posiłki.

Źródło: www.healthline.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!