Odpowiedź jest prosta – nie. Badań dotyczących związku zamienników cukru na obniżanie wagi jest bardzo dużo i są prowadzone od wielu lat, co mogło utrudniać wyciągnięcie jednoznacznych wniosków. Do teraz – zgodnie z opublikowaną w połowie lipca 2017 r. metaanalizą (czyli zestawieniem wyników różnych badań i opracowaniem z wykorzystaniem metod statystycznych) zamienniki nie pomagają schudnąć. Niektóre, sztuczne, mogą natomiast powodować niepożądane skutki uboczne.
Niektóre z badań wykazały korelację pomiędzy spożyciem nieodżywczych zamienników cukru a podwyższonym ryzykiem problemów kardiologicznych i wyższym BMI. Są dwie możliwe interpretacje tego zjawiska. Pierwsza z nich to relatywnie nowa teoria, zgodnie z którą zamienniki cukru powodują zmiany w metabolizmie cukru. Druga interpretacja jest prostsza – osoby stosujące zamienniki już mają tendencję do problemów ze zdrowiem, bo często są zagrożone cukrzycą typu II lub mają nadwagę.
Jest jeszcze trzecia, mniej naukowa interpretacja – osoby sięgające po niskokaloryczne zamienniki cukru rekompensują to sobie jedząc więcej ogólnie, przez cały dzień.
Należy jednak pamiętać, że jest to korelacja, a nie jednoznaczne stwierdzenie, że problemy są spowodowane przez zamienniki.
To oczywiście nie znaczy, że powinno się zacząć jeść biały cukier. Przede wszystkim cukier podnosi poziom insuliny we krwi i powoduje uzależnienie, podobnie jak narkotyki czy alkohol. Często jeden słodzony napój dziennie zamienia się po pewnym czasie w jeden słodzony napój do każdego posiłku. W końcu wszystko, co nie jest słodzone, zaczyna smakować źle. Najlepiej jak najszybciej odstawić cukier – organizm się zaadaptuje.