Co jeść aby zwiększyć swoją odporność?
Utworzono: poniedziałek, 05, marzec 2018 06:52
Istnieje pewna zależność miedzy tym co jemy, a nasza odpornością na wszelkie choroby i infekcje. Bardzo duże znaczenie ma to co dostarczamy naszemu organizmowi i w jaki sposób może on to wykorzystać w walce z przeziębieniem. Jeśli spożywamy produkty o dużej zawartości witamin, antyoksydantów oraz składników mineralnych możemy szybciej zwalczyć rożne dolegliwości.
W okresie zimowym, kiedy temperatura powietrza jest obniżona, jesteśmy zdecydowanie bardziej podatni na wszelkie infekcje bakteryjne lub wirusowe. Szczególnie w tym czasie istotne jest spożywanie produktów wzmacniających układ odpornościowy. W zimowym „menu” nie powinno zabraknąć przede wszystkim witaminy C, ale też A i B6 ponieważ to ich obecność pozwala na odpowiednia ochronę organizmu.
Witamina A jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, odpowiada za produkcję przeciwciał przez układ immunologiczny. Znajdziemy ją w produktach pochodzenia zwierzęcego w postaci retinolu. Najlepszymi jego źródłami jest tłuszcz rybi (tran, wątroba), tłuszcz mleczny (śmietana, masło, pełne mleko) oraz żółtka jaj. Witamina A może być także wytwarzana w organizmie z beta-karotenu, który stanowi jej prowitaminę. Źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o żółtej, pomarańczowej lub zielonej barwie.
Witamina B6 występuje w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Znajdziemy ja chociażby w jajkach, mleku, mięsie, ale też w orzechach, otrębach zbożowych oraz w kiełkach i roślinach strączkowych. Oprócz tego produkowana jest także w naszym organizmie – w jelitach przez obecne tam pożyteczne mikroorganizmy.
Jedną z najważniejszych witamin odpowiedzialnych za odporność jest witamina C, której niedobory dają o sobie najmocniej znać w okresie zimy i przedwiośniu. Witamina C w zasadzie występuje wyłącznie w produktach pochodzenia roślinnego – najwięcej jest jej w cytrusach, truskawkach, owocach dzikiej róży oraz porzeczkach. Występuje także w warzywach takich jak pomidory, ziemniaki, papryka i kapusta. Bardzo dobrym źródłem witaminy C jest również kapusta kiszona.
Oprócz produktów zawierających wyżej wymienione witaminy aby wzmocnić odporność warto sięgać także po czosnek, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz imbir, którego olejki eteryczne nadają mu charakterystyczny, ostry smak i maja działanie przeciwzapalne. Kolejnym istotnym produktem jest miód, który wykazuje działania przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, a do tego chroni drogi oddechowe przed rozprzestrzenianiem się zakażenia.