Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3304
referer -
uri - /aktualnosci/3304-rolnictwo-ser-oraz-zucie-zmienily-ksztalt-czaszki-czlowieka
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Rolnictwo, ser oraz żucie zmieniły kształt czaszki człowieka

Utworzono: piątek, 25, maj 2018 08:01

czaszka copyZ niedawno opublikowanego badania antropologów z Uniwersytetu Kalifornijskiego wynika, że rozpoczęcie się ery rolnictwa, zwłaszcza pojawienie się produktów mleczarskich, miało niewielki, ale znaczący wpływ na kształt ludzkich czaszek.

Ludzie, którzy zdobywali pożywienie dzięki zbieractwu i łowiectwu musieli poświęcić więcej czasu na żucie niż ludzie, którzy zdobywali pożywienie z rolnictwa. Chociaż wcześniejsze badania powiązały kształt czaszki z rolnictwem i spożywaniem miękkich produktów, trudno było określić zakres tych zmian w skali globalnej.

Do badania wykorzystano kolekcję czaszek zawierającą 559 mózgoczaszek oraz 534 twarzoczaszek, z ponad dwudziestu populacji przedprzemysłowych, aby móc stworzyć model, który obrazował wpływ diety na kształt, formę oraz rozmiar ludzkiej czaszki w okresie przejścia na rolnictwo. Naukowcy stwierdzili niewielkie zmiany w czaszkach populacji, które spożywały zboża, nabiał lub zboża i nabiał jednocześnie.

Największe zmiany w budowie czaszko obserwowano w grupach spożywających produkty mleczarskie sugerując, że wpływ rolnictwa na kształt czaszki był największy w populacjach, gdzie spożywano najbardziej miękkie produkty, w tym właśnie ser.

Różnice wynikające z diety były niewielkie w porównaniu do innych czynników, takich jak różnice między kobietą a mężczyzną lub pomiędzy różnymi populacjami, które stosowały taką samą dietę.

Źródło: www.eurekalert.org

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!