Orzechy włoskie można zaliczyć do jednej z najbardziej zdrowych przekąsek. Są bogate w antyoksydanty, witaminę E - w formie γ-tokoferolu, która wpływa szczególnie korzystnie na układ krwionośny, a także w cenne kwasy omega-3. Dodatkowo cechują się wysoką zawartością manganu, folianów, witaminy B1 i B6.
Orzechom włoskim można przypisać szczególnie korzystny wpływ na serce i układ krwionośny, dzięki dużej ilości antyoksydantów, ale również L-argininie – jednemu z najistotniejszych aminokwasów dla człowieka. Duża zawartość antyoksydantów przekłada się na działanie antynowotworowe orzechów włoskich – w tym zwalczanie wolnych rodników. Ze względu na duży udział kwasów omega-3, w tym kwasu alfa-linolenowego (któremu przypisuje się wpływ na mniejsze ryzyko nagłej śmierci z powodu chorób układu krążenia), orzechy te regulują również poziom cholesterolu we krwi. W wielu badaniach wykazano także, że orzechy włoskie pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ są niezwykle sycące. Posiadają dużą ilość błonnika oraz wysokiej jakości białka, ale także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu szybko czujemy się najedzeni. Spożycie odpowiedniej ilości orzechów włoskich przyczynia się też do poprawy składu mikroflory przewodu pokarmowego, co w efekcie może wpłynąć na redukcję czynników chorobotwórczych. Orzechy włoskie wpływają również na opóźnienie procesów starzenia i zachowanie funkcji poznawczych na wysokim poziomie u osób starszych. U osób młodych oznacza to wsparcie dla procesów myślowych oraz poprawę pamięci. Zawartość kwasów omega-3 zaś sugeruje również obniżenie ryzyka depresji. Wskazuje się również na profilaktyczne działanie orzechów włoskich w kierunku zapobiegania cukrzycy. Zalecaną dzienną ilością jest 7 całych orzechów łuskanych, które możemy spożyć oddzielnie bądź w połączeniu z jakimś posiłkiem np. jogurtem z owocami.