Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3371
referer -
uri - /aktualnosci/3371-jakie-wlasciwosci-prozdrowotne-maja-kasztany-jadalne-w-jakiej-formie-je-spozywac
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jakie właściwości prozdrowotne mają kasztany jadalne, w jakiej formie je spożywać?

Utworzono: czwartek, 16, czerwiec 2022 13:34

wild chestnuts 4542281 1280Jadalne kasztany wydaje, długowieczne drzewo liściaste rosnące na terenach Europy Południowej i Azji Mniejszej - Castanea sativa. Kasztan jadalny to drzewo, którego owoce, czyli orzechy są jadalne. Poza przeznaczeniem spożywczym drzewo to Gatunek ten jest powszechnie uprawiane ze względu na jadalne nasiona (zwane również orzechami) i drewno.

Surowe orzechy, choć jadalne, gdy są jeszcze wilgotne to ich skórka jest cierpka i nieprzyjemna do jedzenia. Po suszeniu, częściowo traci cierpkość, jednak lepszą praktyką jest jej całkowite usunięcie. Po ugotowaniu lub upieczeniu kasztany nabierają słodkiego smaku i mącznej konsystencji podobnej do batatów.

Gotowane orzechy można wykorzystać jako farsz do pieczeni z drobiu, a także jako składnik słodyczy, budyniu, deserów i ciast. Wytwarzana z nich mąka stosowana jest do wypieku chleba a także jako substytut zbóż oraz kawy, zagęszczacz w zupach i innych zastosowaniach kulinarnych. Można z nich również wytworzyć cukier.

Uważa się, że owoce kasztana jadalnyego zawierają szeroką gamę cennych składników odżywczych. Jednocześnie Zawartość tłuszczu jest bardzo niska i w przeważającej części dominują (korzystne dla zdrowia) nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto owoc ten jest dobrym źródłem skrobi, miedzi, żelaza, magnezu, manganu i potasu. Kasztany są bezglutenowe, więc mąka może być stosowana jako substytut dla pacjentów z celiakią.

Istnieją badania świadczące o korzystnym wpływie na wartości odżywcze pieczywa pszennego z dodatkiem mąki kasztanowej. Dzięki temu wzrasta również zdolność przeciwutleniająca chleba wzbogaconego mąką kasztanową.

Na polskim rynku dostępne są kasztany jadalne w formie: całych kasztanów (suszonych/prażonych), mąki lub kremu.

Autorka: Katarzyna Zielińska

Źródła:

Zdjęcie: Ioannis Karathanasis z Pixabay

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!