Id kategorii - 78
Itemid - 4
view - category
id - 351
referer -
uri - /aktualnosci/351-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-wielkanoc
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Na tapecie

Jajka faszerowane z awokado i kiełkami

wielkanoc_jaja_z_awokado_i_kielkamiJajka faszerowane jajkami i kiełkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól
  • pieprz
  • kiełki lucerny lub rzeżuchy,
  • kilka orzechów włoskich

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój je wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i przetrzyj je z posiekanym awokado oraz jogurtem naturalnym. Ogórka posiekaj i wymieszaj z masą, natką, sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Połówki jajek napełnij farszem. Na każdej jajko nałóż gniazdko kiełków i kawałki orzechów.

 

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

wielkanoc_jaja_faszerowane_z_lososiemJaja faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 plaster łososia wędzony
  • 8 liści cykorii
  • 4 oliwki
  • 1 pasek papryki marynowanej
  • 1 łyżeczka szczypiorku siekanego
  • Kilka gałązek koperku
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Estragon
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój je wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i zgnieć je widelcem. Posiekaj drobno łososia i paprykę. Wymieszaj je z żółtkami oraz szczypiorkiem. Dopraw sokiem z cytryny i przyprawami do smaku. Tak przygotowany farsz nałóż na jajka. Listki cykorii umyj i osusz, posmaruj cienką warstwą jogurtu. Na każdym listku połóż nafaszerowaną połówkę jajka. Każde jajko ozdób gałązkami koperku i plastrami oliwek.

 

Jajka na zielono

wielkanoc_jaja_na_zielonoSkładniki:

  • 4 jajka
  • 80 g liści szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżki rodzynków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 listki sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Odkrój 1/3 części jajka i łyżeczką wydrąż żółtko. Szpinak posiekaj i uduś na oliwie do miękkości, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw do smaku, dodaj pokruszone żółtko, posiekane orzechy i rodzynki. Tak przygotowany farsz nałóż do jajek. Poustawiaj je na talerzu w liściach sałaty rzymskiej (aby stały stabilnie, zetnij mały kawałek białka ze spodu). Pomidorki przekrój na pół i poprzykrywaj nimi jajka.

 

Pomidorowe koszyczki z twarożkiem

wielkanoc_koszyczki_pomidoroweSkładniki:

  • 4 pomidory
  • 200 g twarogu
  • garść rzeżuchy
  • rzodkiewka
  • dymka
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Pomidory umyj i ponacinaj tak aby powstał koszyczek, miąższ ze środka wydrąż łyżką, a na brzegach powstałego koszyczka wytnij ząbki. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z drobno posiekaną rzodkiewką, dymką oraz szczypiorkiem. Nałóż twaróg do przygotowanych koszyczków i ozdób rzeżuchą.

 

Sos chrzanowy do jajek

wielkanoc_sos_chrzanowySkładniki:

  • duże kwaskowate jabłko
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego bałkańskiego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki chrzanu

Jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Chrzan również zetrzyj. Jogurt ubij z cukrem, dodaj chrzan i jabłko, dopraw do smaku.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!