Id kategorii - 355
Itemid - 0
view - article
id - 2329:tartaletki-z-chili
referer -
uri - /component/content/article/355-wyszukiwarka-przepisow/niadania-na-wynos-kwiecie/2329-tartaletki-z-chili
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Tartaletki z chili

drugie_sniadanie_t_03_04_tartaletka_ogorek_mandarynki_herbataTartaletki z chili

Składniki na 6 sztuk Ø 10 cm:

Kruche ciasto:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • Sól

Farsz:

  • 150 g wołowiny (do zmielenia)
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ puszki pomidorów
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 1 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, ostra papryka

Tartaletki: z przygotowanych składników zagnieć kruche ciasto, rozwałkuj i wylep foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 min. Farsz: mięso przepuść przez maszynkę do mielenia. Czosnek zeszklij na oliwie i podsmaż mięso. Dodaj osączoną kukurydzę i fasolę. Smaż kilka minut stale mieszając. Dodaj pomidory razem z zalewą i dopraw do smaku papryką ostrą, solą i pieprzem. Gotuj ok. 10 min mieszając i rozgniatając pomidory. Gotuj bez przykrycia do odparowania nadmiaru sosu. Farsz nakładaj na podpieczone tartaletki i wstaw do piekarnika jeszcze na 10-15 min.

Zobacz ten przepis w zestawie śniadaniowym!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!