mgr inż. Maria Jakubowska
Ekspert Fundacji BOŚ z zakresu dietetyki, żywienia człowieka i nauk o żywności.
Koordynator ogólnopolskich projektów edukacyjnych.
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, członek Koła Naukowego Żywieniowców.
Związana z Fundacją BOŚ od 2010 roku, w tym czasie współtworzyła i koordynowała wiele projektów objętych prozdrowotnym i prożywieniowym programem „Aktywnie po zdrowie” w tym: „Zdrowo jem więcej wiem”, „Czas na zdrowie”, „Sklepiki szkolne zdrowa reaktywacja”, „Nakręć się na zdrowie”, „Szkolne smaki”.
Autorka i współautorka materiałów dydaktycznych oraz innych pomocy naukowych, które stanowią wsparcie dla nauczycieli i uczniów biorących udział w projektach Fundacji.
Koordynator ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Zdrowo jem, więcej wiem” dla klas I-III szkół podstawowych.
Sprawuje opiekę merytoryczną nad stroną www.aktywniepozdrowie.pl, która jest stale aktualizowanym kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia. Jest współtwórcą większości przepisów znajdujących się na portalu, w tym zbilansowanych zestawów śniadań na wynos.
Współautor części merytorycznej programu komputerowego dla stołówek szkolnych „Kreator Dobrego Smaku”. Aplikacja (ok. 400 przepisów na śniadania, II śniadania, obiady , podwieczorki, kolacje i zdrowe przekąski) pozwala zaplanować ciekawy i zbilansowany jadłospis dla uczniów, który spełnia założenia zdrowego żywienia.
Współtwórca „Kalkulatora Zdrowia Dziecka” – ankiety pozwalającej ocenić sposób żywienia dziecka oraz jego wpływ na zdrowie.