Id kategorii - 176 Itemid - 406 view - article id - 972 referer - uri - /menu-na-codzie-314/jesie/przykadowe-zestawy-i-przepisy-niadania/972-zestaw-7344
pieczone banany z polewą jogurtowo-miodową i migdałami
Omlet
2 jajka
100 ml mleka
pieprz
20 g kurek
1 mały pomidor
10 g szczypiorku
1 plaster szynki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
przyprawy (pieprz, estragon, kurkuma)
Kurki pokrój i podduś na patelni w łyżce oliwy z oliwek. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę, szczypiorek drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę lub paski. Jajka rozbij i rozmieszaj z mlekiem, dopraw pieprzem, estragonem, kurkumą. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i wylej masę z jaj i mleka, gdy na powierzchni omletu zostanie trochę surowej masy, posyp pół omletu pomidorami wymieszanymi z szczypiorkiem, kurkami i szynką. Złóż omlet na pół i dosmaż.
Pieczone banany Składniki na 3 porcje:
3 banany
3 łyżki miodu
jogurt naturalny (150 g)
garść migdałów
3 kostki gorzkiej czekolady
Jogurt wymieszaj z łyżką miodu. Migdały posiekaj, a czekoladę zetrzyj. Banany w skórce piecz aż skórka sczernieje i zacznie pękać w temperaturze 180oC. Upieczone banany przełóż na talerz, rozetnij skórkę i polej jogurtem z miodem i migdałami.