Id kategorii - 178
Itemid - 408
view - article
id - 991
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/jesie/przykadowe-zestawy-i-przepisy-obiady/991-zestaw-4348
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

obiad_04_zupa_ogorkowa_poledwiczki_z_suszonymi_sliwkami_surowka_z_marchewki_i_jablkaCzwartek

Obiad:

  • zupa ogórkowa
  • polędwiczki wieprzowe duszone z suszonymi śliwkami i ryż brązowy
  • surówka z marchewki i jabłka
  • szklanka soku grejpfrutowego

Zupa ogórkowa
Składniki na 4 porcje:

  • 1,25 l bulionu
  • 200 g włoszczyzny
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g ziemniaków
  • 1 niecała szklanka mleka 3,2 %
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 100 ml kwasu ogórkowego
  • 2 łyżki masła
  • żółtko surowe
  • sól

Ogórki zetrzyj na tarce o dużych otworach.  Pokrojone warzywa i ziemniaki ugotuj w bulionie. Dodaj mleko z rozmieszaną mąką, zagotuj. Żółtko utrzyj z masłem, dolej kilka łyżek zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj starte ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku.

Surówka z marchewki i jabłka
Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Marchew i jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Posłódź i wymieszaj z olejem.

Polędwiczki wieprzowe duszone z suszonymi śliwkami
Składniki na 4 porcje:

  • 400 g polędwiczek wieprzowych
  • 80 g śliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • 2-3 łyżki wody
  • sól, pieprz

Śliwki opłucz, włóż do naczynia i zalej wodą, mocz  około 1 godziny. Polędwiczki pokrój na poprzeczne plastry grubości ponad 2 cm, rozpłaszcz je dłońmi po obu stronach i oprósz mąką. Mięso zrumień na oliwie, zalej ¾ wody z namoczonych śliwek, podduś  pod przykryciem przez 20 minut. Sos z mięsa odlej do garnuszka i odparuj do ¼ objętości, dodaj połowę zmiażdżonych widelcem śliwek, śmietanę. Dopraw sola i pieprzem. Połącz z mięsem i podduś przez 20 minut.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!