polędwiczki wieprzowe duszone z suszonymi śliwkami i ryż brązowy
surówka z marchewki i jabłka
szklanka soku grejpfrutowego
Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje:
1,25 l bulionu
200 g włoszczyzny
200 g ogórków kiszonych
200 g ziemniaków
1 niecała szklanka mleka 3,2 %
1 czubata łyżka mąki
100 ml kwasu ogórkowego
2 łyżki masła
żółtko surowe
sól
Ogórki zetrzyj na tarce o dużych otworach. Pokrojone warzywa i ziemniaki ugotuj w bulionie. Dodaj mleko z rozmieszaną mąką, zagotuj. Żółtko utrzyj z masłem, dolej kilka łyżek zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj starte ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku.
Surówka z marchewki i jabłka Składniki na 4 porcje:
0,5 kg marchewki
0,5 kg jabłek
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju słonecznikowego
Marchew i jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Posłódź i wymieszaj z olejem.
Polędwiczki wieprzowe duszone z suszonymi śliwkami Składniki na 4 porcje:
400 g polędwiczek wieprzowych
80 g śliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
1 małe opakowanie śmietany 18%
2-3 łyżki wody
sól, pieprz
Śliwki opłucz, włóż do naczynia i zalej wodą, mocz około 1 godziny. Polędwiczki pokrój na poprzeczne plastry grubości ponad 2 cm, rozpłaszcz je dłońmi po obu stronach i oprósz mąką. Mięso zrumień na oliwie, zalej ¾ wody z namoczonych śliwek, podduś pod przykryciem przez 20 minut. Sos z mięsa odlej do garnuszka i odparuj do ¼ objętości, dodaj połowę zmiażdżonych widelcem śliwek, śmietanę. Dopraw sola i pieprzem. Połącz z mięsem i podduś przez 20 minut.