Id kategorii - 84
Itemid - 316
view - article
id - 627
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/lato/627-obiady-latem
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Obiady latem

Letnia obfitość warzyw i owoców sprawia, że obiady o tej porze roku przygotowuje się szybko i łatwo, a jednocześnie są one bogate w składniki odżywcze, kolorowe i urozmaicone. Puść wodze fantazji i w upalne dni szykuj chłodniki z koperkiem, zupy owocowe i surówki w barwach tęczy.


Przykładowe zestawy i przepisy:

pasek_obiad

Obiady latem powinny być lekkie i dostosowane do panującej na zewnątrz temperatury. W upały dobrze sprawdzają się chłodniki i zupy owocowe na zimno. Latem warzywa powinny być nie tyle dodatkiem, ile podstawą wszystkich posiłków

Zupy

Letnie zupy, gotowane z warzyw (bez dodatku mięsa), powinny być posypywane obficie natką pietruszki lub koperkiem. Cennym dodatkiem są też świeże zioła – tymianek, cząber, bazylia, majeranek. Bardzo dobrą propozycją jest zupa krem przygotowywana z różnych warzyw. Można też zaproponować dzieciom chłodnik, np. buraczkowy czy ogórkowy, albo zupę owocową na zimno. Dania takie doskonale ochładzają w upalne dni. 

Drugie danie

Im więcej warzyw w dziennym menu dziecka, tym lepiej. Zamiast tradycyjnego drugiego dania można serwować same warzywa (np. kalafior, brokuły) gotowane na parze podawane z lekkimi sosami lub z uprażonymi ziarenkami sezamu czy słonecznika. Smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu jest też leczo – z pomidorów, papryki, cukinii lub kabaczka. Dzieci uwielbiają też różnego rodzaju dania na słodko – naleśniki, knedle, pierogi z owocami. Przygotowując je, warto zastąpić typową mąkę pszenną – zdrowszą mąką orkiszową.

Surówki i sałatki

Oczywiście na stole nie może zabraknąć też porcji surówki. Na upały świetne są te tradycyjne, które można urozmaicać własnymi pomysłami – np. tarta marchewka z jabłkiem z dużą ilością soku z cytryny i pokrojonymi nektarynkami lub morelami, polska mizeria z koperkiem lub greckie tzatzyki z czosnkiem, zamiast tradycyjnej sałaty ze śmietaną i cukrem, przygotuj zieloną sałatę lodową z bazylią, rukolą, pomidorami i sosem winegret.

Zobacz także:

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!