Obiady latem
Letnia obfitość warzyw i owoców sprawia, że obiady o tej porze roku przygotowuje się szybko i łatwo, a jednocześnie są one bogate w składniki odżywcze, kolorowe i urozmaicone. Puść wodze fantazji i w upalne dni szykuj chłodniki z koperkiem, zupy owocowe i surówki w barwach tęczy.
Przykładowe zestawy i przepisy:
Obiady latem powinny być lekkie i dostosowane do panującej na zewnątrz temperatury. W upały dobrze sprawdzają się chłodniki i zupy owocowe na zimno. Latem warzywa powinny być nie tyle dodatkiem, ile podstawą wszystkich posiłków
Zupy
Letnie zupy, gotowane z warzyw (bez dodatku mięsa), powinny być posypywane obficie natką pietruszki lub koperkiem. Cennym dodatkiem są też świeże zioła – tymianek, cząber, bazylia, majeranek. Bardzo dobrą propozycją jest zupa krem przygotowywana z różnych warzyw. Można też zaproponować dzieciom chłodnik, np. buraczkowy czy ogórkowy, albo zupę owocową na zimno. Dania takie doskonale ochładzają w upalne dni.
Drugie danie
Im więcej warzyw w dziennym menu dziecka, tym lepiej. Zamiast tradycyjnego drugiego dania można serwować same warzywa (np. kalafior, brokuły) gotowane na parze podawane z lekkimi sosami lub z uprażonymi ziarenkami sezamu czy słonecznika. Smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu jest też leczo – z pomidorów, papryki, cukinii lub kabaczka. Dzieci uwielbiają też różnego rodzaju dania na słodko – naleśniki, knedle, pierogi z owocami. Przygotowując je, warto zastąpić typową mąkę pszenną – zdrowszą mąką orkiszową.
Surówki i sałatki
Oczywiście na stole nie może zabraknąć też porcji surówki. Na upały świetne są te tradycyjne, które można urozmaicać własnymi pomysłami – np. tarta marchewka z jabłkiem z dużą ilością soku z cytryny i pokrojonymi nektarynkami lub morelami, polska mizeria z koperkiem lub greckie tzatzyki z czosnkiem, zamiast tradycyjnej sałaty ze śmietaną i cukrem, przygotuj zieloną sałatę lodową z bazylią, rukolą, pomidorami i sosem winegret.
Zobacz także: