Wiosenne śniadanie
Wiosna to pora roku o największym dynamizmie przemian zarówno w świecie przyrody, jak i organizmie ludzkim. Piszemy o tym, jak powinno wyglądać wiosenne śniadanie, aby jak najlepiej odżywiało rozwijający się organizm dziecka i aby w jak największym stopniu było dostosowane do jego potrzeb o tej porze roku.
Przykładowe zestawy i przepisy:
Wiosną, podobnie jak zimą, szykujemy dziecku ciepłe pierwsze śniadanie. Do jadłospisu włączamy natomiast wiosenną zieleninę.
Na ciepło
Śniadaniowe menu nie musi być skomplikowane, ale posiłek powinien być pełnowartościowy – bogaty w produkty białkowe i wapniowe, węglowodany i błonnik oraz witaminy. Zapewni to dziecku dobry start do pracy w szkole. Większość dzieci preferuje czekoladowe płatki, kulki czy inne słodkie dodatki z mlekiem. Przygotowanie takiej kompozycji nie zabiera co prawda dużo czasu, ale z uwagi na znaczną zawartość cukru nie jest godne polecenia.
Podstawę śniadania powinna stanowić potrawa z pełnego zboża – płatków owsianych, jaglanych, jęczmiennych lub kaszy jaglanej. Takie dania sprzyjają koncentracji dziecka w szkole. Płatki możemy gotować z dodatkiem np. suszonych owoców, jabłek, rodzynek.
Co do chleba?
Uzupełnieniem ciepłego dania powinny być własnoręcznie przygotowane twarożki, warzywne, jajeczne i rybne pasty do chleba, albo też ciepłe potrawy z jaj. Jako dodatki podajemy ogórki kwaszone, rzodkiewki oraz wiosenną zieleninę: szczypior, szczypiorek, kiełki, liście sałaty itp. Warto wykorzystać różnorodność kiełków – wielość ich smaków, kolorów i kształtów. Im bardziej kolorowo, tym lepiej. Zasada ta dotyczy również drugiego śniadania
Drugie śniadanie
Kanapki na drugie śniadanie przyrządzamy z chleba razowego lub pieczywa typu graham – podobnie jak w przypadku śniadaniowych zup, chleb z pełnego zboża dostarcza węglowodanów złożonych i błonnika, dzięki czemu pokarm jest trawiony powoli i nie powoduje skoków insulinowych. Oprócz kanapki przygotowujemy dziecku owoce lub warzywa sezonowe – wiosną będą to jabłka i np. obrana marchewka lub rzodkiewki. Od czasu do czasu można dołączyć pudełeczko z różnego rodzaju pestkami i/lub orzechami.
Pamiętaj o wodzie
Należy też zadbać, aby dziecko zabrało do szkoły coś do picia. Podstawą jest jak zawsze woda. Można też zrobić lubianą przez dziecko owocową herbatę (bez cukru) i przelać do butelki. Od czasu do czasu do śniadanka może dodać np. jednodniowy sok marchewkowy (przelany do dobrze zakręcanej butelki). Nie poleca się natomiast napojów słodzonych i napojów czy soków sporządzanych na bazie koncentratów, ponieważ zawierają zbyt duże ilości cukru i różnych sztucznych dodatków.
Zobacz także: