Id kategorii - 188
Itemid - 419
view - article
id - 1075
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-drugie-dania-obiady/1075-gobki-z-brzowym-ryem-i-misem
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Gołąbki z brązowym ryżem i mięsem

obiad_golabki_z_brazowym_ryzem_miesem_w_sosie_pomidorowymGołąbki z brązowym ryżem i mięsem

Składniki na 8 sztuk:

  • główka włoskiej kapusty
  • 800 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 jajka 
  • 1 torebka ryżu
  • 200 g rodzynek
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wywaru z warzyw
  • majeranek, , sól, pieprz
  • liść laurowy
  • Oliwa z oliwek

Kapustę włóż do wrzątku, sparz i zdejmij 8 największych liści. Ryż ugotuj i odsącz. Posiekana cebulę zeszklij na patelni. Wymieszaj z mięsem, połową rodzynek, jajkami i ryżem. Masę dopraw przyprawami i jednym roztartym ząbkiem czosnku. Porcję masy ułóż u podstawy liścia, jego brzegi złóż do środka i zwiń liść w roladę. Tak przygotuj 8 gołąbków i włóż je do naczynia żaroodpornego. Wywar z warzyw zagotuj z przecierem pomidorowym i listkiem laurowym. Dopraw solą, majerankiem i ząbkiem czosnku. Zalej sosem gołąbki, posyp rodzynkami i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60min w 200oC. Podawaj z ziemniaczkami z wody i warzywami.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!