Id kategorii - 188 Itemid - 419 view - article id - 1075 referer - uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-drugie-dania-obiady/1075-gobki-z-brzowym-ryem-i-misem
Kapustę włóż do wrzątku, sparz i zdejmij 8 największych liści. Ryż ugotuj i odsącz. Posiekana cebulę zeszklij na patelni. Wymieszaj z mięsem, połową rodzynek, jajkami i ryżem. Masę dopraw przyprawami i jednym roztartym ząbkiem czosnku. Porcję masy ułóż u podstawy liścia, jego brzegi złóż do środka i zwiń liść w roladę. Tak przygotuj 8 gołąbków i włóż je do naczynia żaroodpornego. Wywar z warzyw zagotuj z przecierem pomidorowym i listkiem laurowym. Dopraw solą, majerankiem i ząbkiem czosnku. Zalej sosem gołąbki, posyp rodzynkami i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60min w 200oC. Podawaj z ziemniaczkami z wody i warzywami.