Id kategorii - 184 Itemid - 414 view - article id - 1041 referer - uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-zestawy-i-przepisy-niadania/1041-zestaw-5364
pomidor pokrojony w plastry z łyżką posiekanej cebuli i pieprzem
kanapki z kiełkami
szklanka soku z czarnej porzeczki
Drugie Śniadanie:
muffinki z rodzynkami, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi
nektarynka
Omlet z natką pietruszki
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła
pieprz, gałka muszkatołowa
Jajka roztrzep i dodaj mleko, dokładnie wymieszaj. Przypraw pieprzem i gałką muszkatołową. Rozpuść łyżeczkę masła na patelni, gdy się rozgrzeje wylej masę jajeczną, powinna się rozpłynąć po całej powierzchni patelni. Gdy jajka będą już prawie ścięte posyp pół powierzchni natką pietruszki i złóż omlet na pół, smaż aż jajka całkowicie się zetną.
Kanapki z kiełkami
2 kromki chleba z ziarnami słonecznika
1 łyżeczka masła
2 liści sałaty
2 plastry szynki drobiowej
2 łyżki kiełków (do wyboru)
1 łyżka szczypiorku
Chleb posmaruj cienko masłem, na każdej kromce ułóż po kolei sałatę, szynkę, kiełki i posyp na wierzchu szczypiorkiem.
Muffinki z rodzynkami, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi Składniki na 9 porcji:
1 szklanka mąki
6 łyżek oliwy z oliwek
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki rodzynek
Jajka wbij do miski, dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite, dodaj rodzynki, wiórki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Formę do muffin wyłóż papierowymi osłonkami i nałóż ciasto. Piecz w 20-30 minut w 180°C, muffinki powinny być z wierzchu przyrumienione.