Id kategorii - 187 Itemid - 417 view - article id - 1067 referer - uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-zupy-obiady/1067-zupa-grzybowa-z-suszonych-grzybow
liście laurowe, ziele angielskie, pieprz granulowany
oliwa z oliwek do smażenia
Pieczywo pełnoziarniste na grzanki
Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na noc (nie wylewaj wywaru!). Drobno posiekaj miękkie grzyby, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Wszystko podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy. Do garnka wlej 2l wody, dolej wywar z namaczania i ugotuj włoszczyznę. Surową marchew zetrzyj na tarce. Grzyby, cebulę, czosnek i marchew dorzuć do garnka. Dodaj 2 listki laurowe, parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj przez 30 minut. Na koniec możesz doprawić zupę śmietaną. Podawaj z grzankami.