Id kategorii - 116
Itemid - 363
view - article
id - 727
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-3/727-wtorek165
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_03_02_salatka_kiwi_sokWtorek

  • Sałatka rzodkiewkowa z tuńczykiem
  • Kiwi
  • Sok pomarańczowy (200 ml)

Sałatka rzodkiewkowa z tuńczykiem

Składniki na 3 porcje:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 3 posiekane dymki
  • 6 dużych czarnych oliwek
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 1 średniej wielkości sałata rzymska
  • sól

Z soku z cytryny, oliwy i soli przygotuj sos (z pomocą trzepaczki). Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki lub cząstki, oliwki przekrój na pół. Sałatę umyj i porwij. Wymieszaj rzodkiewki, natkę, dymki, oliwki i odsączonego tuńczyka. Polej sosem i ułóż na liściach sałaty.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

288

Węglowodany

g

34,8

Białko

g

17,2

Tłuszcz

g

11,2

Błonnik pokarmowy

g

5,5

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1, B2,
PP, B6, foliany, B12 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!