ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem!projekt edukacyjny
Postaw na słońcekonkurs badawczy
Tradycyjny sadkonkurs grantowy
Filmekokonkurs filmowy
Akademia Fundacji BOŚkonkurs grantowy
Zobacz co kryje się pod każdympiętrem piramidy
Środa
Kanapka z pastą z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy – składniki na 8 porcji
Ciecierzycę namocz na noc w wodzie. Gotuj przez 1 godzinę. Cebulę drobno posiekaj i podduś na oliwie. Ciecierzyce i cebulę zmiksuj i dopraw.
Chleb posmaruj masłem, połóż liście sałaty i posmaruj pastą. Dodaj dowolne warzywa, kiełki. Przykryj drugą kromką i zapakuj.
Składnik
Jednostki
Ilość
Energia
Kcal
292
Węglowodany
g
55,4
Białko
7,4
Tłuszcz
8,2
Błonnik pokarmowy
8,7
Posiłek bogaty w:
białko
magnez, żelazo, cynk, miedź
witaminę E, B1, B2, B6 i C
Posiłek ubogi w:
tłuszcz
cholesterol