½ szklanki czarnej soczewicy (zielonej lub pomarańczowej)
¾ szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g surowej dyni, obranej, wypestkowanej i pokrojonej w 1 - 1,5 cm kostkę
2 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na suchej patelni
pęczek świeżej kolendry lub rukoli
sól, czarny pieprz
50 g pokruszonego sera koziego lub sera feta
Kozi ser możecie zastąpić fetą a orzeszki pinii pestkami dyni lub słonecznika. Kolendrę - rukolą.
Sos:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli
1 ząbek czosnku
Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Sałatka: soczewicę dokładnie wypłucz, włóż do rondelka, zalej wodą, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości przez około 25 minut (pomarańczową soczewicę gotuj 15 minut, a zieloną 20 minut). Po ugotowaniu odparuj resztę płynu jeśli pozostał. Surową dynię obierz, wypestkuj i pokrój w centymetrową kostkę. Następnie umieść ja na sitku do gotowania na parze i gotuj przez około 8 minut od zagotowania się wody. Posyp solą i pieprzem, dodaj do soczewicy, razem z uprażonymi pestkami słonecznika i kolendrą/rukolą. Delikatnie połącz z winegretem balsamicznym. Na koniec posyp pokruszonym serem, nie mieszaj.