Id kategorii - 192
Itemid - 386
view - article
id - 805
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-1/805-czwartek218
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_01_04_salatka_papryka_herbataCzwartek

  • Sałatka z dynią i soczewicą
  • Paski papryki zielonej
  • Herbata niesłodzona

Sałatka z dynią i soczewicą

Składniki na 2 porcje:

  •  ½ szklanki czarnej soczewicy (zielonej lub pomarańczowej)
  •  ¾ szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 400 g surowej dyni, obranej, wypestkowanej i pokrojonej w 1 - 1,5 cm kostkę
  • 2 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na suchej patelni
  • pęczek świeżej kolendry lub rukoli
  • sól, czarny pieprz
  • 50 g pokruszonego sera koziego lub sera feta

Kozi ser możecie zastąpić fetą a orzeszki pinii pestkami dyni lub słonecznika. Kolendrę - rukolą.

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku

Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Sałatka: soczewicę dokładnie wypłucz, włóż do rondelka, zalej wodą, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości przez około 25 minut (pomarańczową soczewicę gotuj 15 minut, a zieloną 20 minut). Po ugotowaniu odparuj resztę płynu jeśli pozostał. Surową dynię obierz, wypestkuj i pokrój w centymetrową kostkę. Następnie umieść ja na sitku do gotowania na parze i gotuj przez około 8 minut od zagotowania się wody. Posyp solą i pieprzem, dodaj do soczewicy, razem z uprażonymi pestkami słonecznika i kolendrą/rukolą. Delikatnie połącz z winegretem balsamicznym. Na koniec posyp pokruszonym serem, nie mieszaj.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

269

Węglowodany

g

37,5

Białko

g

14,6

Tłuszcz

g

11,3

Błonnik pokarmowy

g

10,8

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2,
PP, B6, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!