jest o rodzaj żywności, który zawiera, składa się lub jest wyprodukowany z organizmów genetycznie modyfikowanych. Żywność GM zawiera takie same substancje (białka, tłuszcze, węglowodany) jak, te które ...
... ACTH – spowodowany przez guzy kory nadnerczy (gruczolaki lub raki).
Objawy:
charakterystyczna budowa ciała – otłuszczenie twarzy i tułowia i chude kończyny górne i kończyny dolne
zwiększenie ...
tłuszcze należą do produktów stosunkowo nietrwałych, dość łatwo psujących się. Psucie zachodzi pod wpływem czynników fizykochemicznych lub biologicznych. Do czynników fizykochemicznych należą: światło, ...
... zwierzęcych to: masło, smalec, słonina, łój.
Większość tłuszczów zwierzęcych zbudowana jest z kwasów tłuszczowych nasyconych, skutkiem czego jest ich stała konsystencja. Jednak istnieją również tłuszcze ...
oleje roślinne przekształcone w tłuszcze o konsystencji stałej poprzez wysycenie wodorem części lub całości podwójnych wiązań kwasów tłuszczowych. Tłuszcze takie stosowane są w produkcji margaryn i tłuszczów ...
inaczej oleje roślinne – są to tłuszcze pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Rośliny, z których pozyskuje się na świecie najwięcej tłuszczu ...
... zewnętrznych, ponieważ źle przewodzą ciepło,
pełnią funkcje budulcowe, sa składnikiem błon komórkowych,
pochodne tłuszczów lub kwasów tłuszczowych pełnią funkcje hormonów.
Tłuszcze można podzielić ...