Id kategorii - 351
Itemid - 0
view - article
id - 2191:wielkanocna-babka-piaskowa818
referer -
uri - /component/content/article/351-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-wielkanoc/2191-wielkanocna-babka-piaskowa818
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wielkanocna babka piaskowa

Składniki:wielkanoc_wielkanocna_baba

  • 150 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru (lub więcej, dla mnie ta ilość wystarczyła)
  • 1 i ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt cytrynowy do smaku

Przed przystąpieniem do pieczenia pamiętajmy o ważnych radach:

  • Składniki zawsze muszą mieć temperaturę pokojową;
  • Mąki dajemy 2 razy tyle, co tłuszczu;
  • Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, która decyduje o sypkości ciasta, przynajmniej w proporcji pół na pół - im więcej skrobi tym babka bardziej 'piaskowa'
  • Pieczenie powinno przebiegać w temperaturze nie wyższej niż 160ºC, w przeciwnym wypadku babka szybko spiecze się od góry

Masło zmiksuj na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Białka oddziel od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijaj do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek grozi zwarzeniem się masy). Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, delikatnie zmiksuj na wolnych obrotach lub wymieszaj. Dodaj ekstrakt z cytryny - wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę - delikatnie wymieszaj z ciastem.

Formę do babki natłuść i wysyp kaszą manną lub bułką tartą. Wypełnić ciastem. Piecz w temperaturze 160ºC przez około godzinę (sprawdź patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha).

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!