Id kategorii - 351 Itemid - 0 view - article id - 2191:wielkanocna-babka-piaskowa818 referer - uri - /component/content/article/351-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-wielkanoc/2191-wielkanocna-babka-piaskowa818
150 g cukru (lub więcej, dla mnie ta ilość wystarczyła)
1 i ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt cytrynowy do smaku
Przed przystąpieniem do pieczenia pamiętajmy o ważnych radach:
Składniki zawsze muszą mieć temperaturę pokojową;
Mąki dajemy 2 razy tyle, co tłuszczu;
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, która decyduje o sypkości ciasta, przynajmniej w proporcji pół na pół - im więcej skrobi tym babka bardziej 'piaskowa'
Pieczenie powinno przebiegać w temperaturze nie wyższej niż 160ºC, w przeciwnym wypadku babka szybko spiecze się od góry
Masło zmiksuj na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Białka oddziel od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijaj do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek grozi zwarzeniem się masy). Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, delikatnie zmiksuj na wolnych obrotach lub wymieszaj. Dodaj ekstrakt z cytryny - wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę - delikatnie wymieszaj z ciastem.
Formę do babki natłuść i wysyp kaszą manną lub bułką tartą. Wypełnić ciastem. Piecz w temperaturze 160ºC przez około godzinę (sprawdź patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha).