Id kategorii - 351
Itemid - 0
view - article
id - 2192:mazurek-pomaraczowy819
referer -
uri - /component/content/article/351-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-wielkanoc/2192-mazurek-pomaraczowy819
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Mazurek pomarańczowy

Składniki na ciasto kruche:wielkanoc_mazurek_pomaranczowy

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki wyrób na kruche ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm(blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można ozdobić nim ciasto – np. zrobić wałeczki wokoło. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudź.

Składniki na masę pomarańczową:

  • 4 pomarańcze (średniej wielkości)
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)

Pomarańcze i cytrynę umyj bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzyj z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obierz i. Usuń pestki. Obrane cytrusy zmiksuj blenderem (nie musi powstać z tego mus - ważne, by były bardzo drobne części).

Zmiksowane cytrusy zasyp cukrem i gotuj około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje.

Ciasto pokryj gorącą masą pomarańczową, wyrównaj. Ozdób mazurek migdałami i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.

Kandyzowane plasterki pomarańczy:

  • 2 pomarańcze
  • 1 i ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Pomarańcze pokrój na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsyp cukier, wlej wodę. Zagotuj, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzuć plasterki pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracaj plasterki. Gotuj przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop. Gotowe plasterki wyjmij na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!