Id kategorii - 351 Itemid - 0 view - article id - 2192:mazurek-pomaraczowy819 referer - uri - /component/content/article/351-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-wielkanoc/2192-mazurek-pomaraczowy819
Wszystkie składniki wyrób na kruche ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm(blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można ozdobić nim ciasto – np. zrobić wałeczki wokoło. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudź.
Składniki na masę pomarańczową:
4 pomarańcze (średniej wielkości)
1 cytryna
300 g cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)
Pomarańcze i cytrynę umyj bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzyj z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obierz i. Usuń pestki. Obrane cytrusy zmiksuj blenderem (nie musi powstać z tego mus - ważne, by były bardzo drobne części).
Zmiksowane cytrusy zasyp cukrem i gotuj około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje.
Pomarańcze pokrój na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsyp cukier, wlej wodę. Zagotuj, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzuć plasterki pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracaj plasterki. Gotuj przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop. Gotowe plasterki wyjmij na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.