Id kategorii - 352 Itemid - 0 view - article id - 2197:kompot-z-suszu824 referer - uri - /component/content/article/352-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-boe-narodzenie/2197-kompot-z-suszu824
Jabłka, żurawiny, morele, gruszki, śliwki i figi opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż razem z rodzynkami do dużego garnka i zalej 4-5 litrami wrzątku. Odstaw na dobę. Z fruktozy oraz dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce ugotuj syrop fruktozowy. Dodaj cynamon i goździki. Z połowy sparzonej i umytej cytryny wyciśnij sok i odcedź pestki ; drugą połowę obierz ze skórki. Skórkę i sok z cytryny wymieszaj z syropem oraz płynnym miodem. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, przecedź przez sitko i wlej do owoców. Wymieszaj, przykryj i odstaw na kolejną dobę. Gotowy kompot z suszu podawaj schłodzony.