Id kategorii - 352
Itemid - 0
view - article
id - 2198:barszcz-czerwony825
referer -
uri - /component/content/article/352-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-boe-narodzenie/2198-barszcz-czerwony825
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Barszcz czerwony

boze_narodzenie_barszczSkładniki:

  • 3 średnie buraki
  • pęczek włoszczyzny
  • po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Warzywa umyj i obierz. Wrzuć do garnka wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodaj obrane i przekrojone na połówki buraki i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodaj 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotuj. Zdjejmij z ognia, nieco wystudzić i dodaj startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzej, ale już nie gotuj. Gotowy barszcz odcedź lub nalewaj na talerze przez sito. Podawaj z krokietami z kapustą i grzybami.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!