ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki
Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie o specjalizacji dietetycznej. Od ponad dziesięciu lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW, w której pracuje jako adiunkt. Prowadzi zajęcia ze studentami z zakresu dietetyki i dietetyki pediatrycznej, jest promotorem wielu prac dyplomowych. Szczególnie interesuje się terapią otyłości, zaburzeń odżywiania oraz cukrzycy. Posiada wieloletnie doświadczenie z zakresu edukacji żywieniowej oraz poradnictwa dietetycznego, jest współautorką wielu publikacji naukowych oraz popularno-naukowych. Od kilku lat prowadzi konsultacje w Poradni Dietetycznej SGGW, jak również wykłady i szkolenia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki dla firm i stowarzyszeń.
Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki
Absolwentka kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.Doświadczenie w pracy dietetyka zdobyła podczas praktyk w m.in.: Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu i Centralnym Szpitalu Klinicznym przy ulicy Banacha w Warszawie. Owocem współpracy ze specjalistami z Kliniki Kardiologii i Chorób Wewnętrznych Wojskowego Instytutu Medycznego jest praca dyplomowa pt.: „Wykorzystanie diety ubogoenergetycznej o zmodyfikowanym składzie puli kwasów tłuszczowych w terapii zespołu metabolicznego”. Pracuje w Poradni Dietetyczno-Żywieniowej Katedry Dietetyki SGGW. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.Od 2010 doktorantka w Katedrze Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studia w zakresie żywienia człowieka i dietetyki ukończyła z wyróżnieniem. Doświadczenie zdobyła w Instytucie Żywności i Żywienia pod okiem wybitnych ekspertów w dziedzinie dietoterapii i dietoprofilaktyki przewlekłych chorób niezakaźnych, gdzie nadal pracuje m.in. przy realizacji Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę żywienia i Aktywności Fizycznej Pol-Health. Organizuje i prowadzi liczne imprezy, zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci, promujące prawidłowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia. Jest autorką publikacji dotyczących żywności i żywienia. Swoją wiedzę aktualizuje biorąc udział w konferencjach i sympozjach poświęconych tematyce żywieniowej. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Angażuje się całym sercem w swoją pracę, gdyż pomaganie pacjentom w walce z nadwagą i otyłością oraz innymi przewlekłymi chorobami niezakaźnymi jest jej pasją.
Pracownik naukowo – dydaktyczny Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Doktor nauk o wychowaniu fizycznym, kierownik Zakładu Zabaw, Gier Ruchowych i Tańców w Katedrze Teorii i Metodyki Wychowania Fizycznego. Prodziekan Wydziału Wychowania Fizycznego. Oficjalny rzeczoznawca Ministra Edukacji Narodowej ds. podręczników szkolnych i pomocy dydaktycznych. Autor ponad stu pięćdziesięciu publikacji metodycznych i popularno – naukowych z zakresu zabaw i gier ruchowych. Przez wiele lat współpracował z Redakcją Dziecięco – Młodzieżową Telewizji Polskiej. Organizator ponad stu masowych imprez rekreacyjno – sportowych. Autor programów i prowadzący zajęcia na wielu kursach podyplomowych dla nauczycieli przedszkoli, nauczania zintegrowanego i wychowania fizycznego.
Pracuje w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, w Zakładzie Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych. Pełni funkcję Kierownika Pracowni Żywienia Dzieci i Młodzieży w Szkole. Jest współautorką wielu publikacji i poradników dotyczących roli żywienia w etiopatogenezie i profilaktyce chorób dietozależnych. Zajmuje się m.in. opracowywaniem i upowszechnianiem zaleceń żywieniowych. Prowadzi badania m.in. dotyczące stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci w wieku szkolnym.
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska