Id kategorii - 13
Itemid - 18
view - article
id - 486
referer -
uri - /k/486-kwasy-tuszczowe-omega-3
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

kwasy tłuszczowe omega 3

należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega 3 oznacza, że pierwsze wiązanie podwójne licząc od metylowego końca łańcucha węglowego leży przy trzecim węglu. Z rodziny kwasów omega 3 za NNKT, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm, uznaje się kwas alfa-linolenowy (ALA). Do kwasów omega 3 należą również kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA), które mogą powstawać w organizmie w wyniku biotransformacji ALA.

Kwasy z te j rodziny mają między innymi działanie obniżające ciśnienie i przeciwmiażdżycowe oraz obniżające stężenie trójglicerydów oraz lipoprotein VLDL we krwi. Powinny dostarczać 1-2% energii w całodziennej diecie. Znajdują się w tłustych rybach, a także niektórych olejach roślinnych (np. rzepakowy, sojowy) oraz orzechach włoskich. Stosunek spożycia kwasów omega 6 do kwasów omega 3 powinien wynosić około 5:1.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!