Śniadania latem
Najcieplejsza pora roku zachwyca bogactwem warzyw i owoców. Zwłaszcza te ostatnie dostarczając potrzebne witaminy i składniki mineralne, jednocześnie chronią organizm przed przegrzaniem.
Przykładowe zestawy i przepisy:
Śniadanie podczas trzech letnich miesięcy ma z jednej strony dostarczyć koniecznych składników odżywczych, a z drugiej – przygotować organizm wysoką temperaturę.
Śniadanie
Bardzo dobrą propozycją na rozpoczęcie dnia o tej porze roku jest musli – potrawa zbożowa z dodatkiem świeżych owoców, która może wyglądać i smakować każdego dnia inaczej. Jego wygląd i smak będzie się zmieniał w zależności od tego, jakie owoce dodamy. W odróżnieniu od zimowych i wiosennych miesięcy, zamiast z ciepłym mlekiem, podajemy je „na zimno” – z jogurtem. Na śniadanie można też przygotowywać sałatki owocowe lub kaszę jaglaną, kukurydzianą czy płatki owsiane – też z owocami.
Uzupełnieniem śniadania mogą być kanapki z razowego chleba z jarzynowymi pastami, jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem, albo też twarożki z jak największą ilością kolorowych warzyw.
Owocowy „klimatyzator”
Latem owoce warto wykorzystywać do możliwie jak największej ilości kompozycji śniadaniowych, ponieważ nie tylko dostarczają „świeżych” witamin i składników mineralnych, lecz także – dzięki właściwościom ochładzającym – chronią organizm przed przegrzaniem. Takimi właściwościami w sposób szczególny charakteryzują się arbuzy, melony, cytryny i rabarbar.
Drugie śniadanie
Latem bogactwo owoców i warzyw, które najlepiej spożywać na surowo, umożliwia komponowanie kolorowych, różnorodnych drugich śniadań. Przygotowujmy dziecku do pochrupania obrane i pokrojone marchewki, kalarepki, ogórki i in. Dzieci lubią też bardzo koktajle owocowe na bazie jogurtu czy kefiru. Dobrym uzupełnieniem może być kanapka z chleba razowego lub pieczywa typu graham z warzywnymi dodatkami. Warto pamiętać, że prawidłowo odżywione dziecko rzadziej ma ochotę na słodycze.
Co do picia?
O tej porze roku w sposób szczególny należy zwrócić uwagę na to, co i ile wypija dziecko w ciągu dnia. Pamiętajmy, że dzieci słabiej odczuwają pragnienie, więc trzeba im przypominać o piciu. Z drugiej strony mniej się pocą, ale w związku z tym ich organizm łatwiej się przegrzewa. Pragnienie najlepiej ugasi jak zawsze woda – w lecie podawana np. z plastrami cytryny lub pomarańczy, albo też z listkami świeżej mięty – i kwaskowate herbatki owocowe.
Najcieplejsza pora roku zachwyca bogactwem warzyw i owoców. Zwłaszcza te ostatnie dostarczając potrzebne witaminy i składniki mineralne, jednocześnie chronią organizm przed przegrzaniem.
Śniadanie podczas trzech letnich miesięcy ma z jednej strony dostarczyć koniecznych składników odżywczych, a z drugiej – przygotować organizm wysoką temperaturę.
Zobacz także: