Id kategorii - 18
Itemid - 23
view - article
id - 1161
referer -
uri - /p/1161-pestycydy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

pestycydy

substancje chemiczne pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, lub ich mieszaniny, stosowane w rolnictwie do zwiększania ilości oraz poprawiania jakości płodów rolnych, zapobiegania stratom płodów rolnych, żywności i materiałów technicznych w czasie magazynowania oraz w celach sanitarnych – do ograniczania lub likwidacji chorób przenoszonych przez owady i gryzonie.

W praktyce wykorzystanie pestycydów obejmuje:

  • zwalczanie lub wabienie szkodników niszczących rośliny lub części roślin,
  • zwalczanie patogenów ludzi, zwierząt i roślin,
  • niszczenie chwastów,
  • regulowanie lub stymulowanie wzrostu roślin lub ich części,
  • zwalczanie szkodników niszczących produkty roślinne,
  • zwalczanie mikroorganizmów powodujących psucie się (gnicie) produktów roślinnych.

Pestycydy dzielimy na:

  • zoocydy – do zwalczania szkodników zwierzęcych,
  • herbicydy – do zwalczania chwastów,
  • fungicydy – do zwalczania grzybów
  • bakteriobójcze.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!