... Miejsce słodyczy i coli powinny zająć zdrowe przekąski, owoce i surowe warzywa.
Posiłki jadajmy jak w zegarku
dr Katarzyna Wolnicka z Instytutu Żywności i Żywienia radzi
- Śniadanie powinno składać ...
... Pamiętaj, że do rozwoju bakterii niezbędna jest woda, dlatego wycieraj do sucha powierzchnie.
Oddzielna deska
Oddzielaj żywność ugotowaną od surowej. Używaj oddzielnych naczyń, sztućców i desek do ...
... myj ręce w następujących sytuacjach:
przed kontaktem z żywnością oraz w trakcie jej przygotowywania, na przykład po pokrojeniu surowego mięsa, a przed krojeniem warzyw, gdyż można przenieść bakterie ...
Czy mrożonki są tak samo wartościowe, jak surowe warzywa i owoce? Jakie właściwości tracą pasteryzowane lub suszone produkty? Piszemy o różnych metodach przedłużenia trwałości warzyw i owoców.
Surowe, ...
... produkty, które są źródłem ww. składników. Są to przede wszystkim warzywa - surowe, kwaszone i gotowane - warto je serwować do każdego posiłku; ponadto nierafinowane kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo, ...