Id kategorii - 23
Itemid - 28
view - article
id - 1221
referer -
uri - /w/1221-wap
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

wapń

jeden z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Stanowi podstawowy składnik kości i zębów. Ponadto spośród funkcji wapnia należy wymienić:

  • udział w skurczu mięśni,
  • udział w przepuszczalności błon komórkowych,
  • wpływ na prawidłową pracę serca,
  • udział w krzepliwości krwi.

Zalecane dzienne spożycie wapnia mieści się w granicach 900-1200mg. Najlepszym źródłem wapnia w diecie są produkty mleczne, takie jak sery podpuszczkowe (żółte), mleko i napoje mleczne, sery twarogowe.

Niedobór wapnia objawia się mrowieniem warg, języka, rąk czy nóg. W przyszłości może skutkować rozwojem osteoporozy, nadciśnienia tętniczego. Niedostateczna podaż wapnia w diecie dzieci prowadzi do nieprawidłowego rozwoju układu kostnego (krzywica). Z drugiej strony nadmierne spożycie wapnia ogranicza wchłanianie z przewodu pokarmowego i prowadzi do niedoborów magnezu (Mg) i żelaza (Fe).

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!