ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Energia | 497 kcal |
Błonnik pokarmowy | 7,0 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej 4 łyżkami wrzącej wody i pozostaw do napęcznienia i ostygnięcia. W jednej misce wymieszaj już ostudzone płatki, miód, proszek do pieczenia, 1 jajko oraz 3 ubite białka. W drugiej misce mleko wymieszaj ze startym jabłkiem, a następnie powoli wlej do miski z suchymi składnikami. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego lub silikonowej formy. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki banany i każdy z nich lekko skrop mlekiem. Piecz przez 20 minut w 190°C. Pozostałą część banana oraz jogurt naturalny i twaróg zmiksuj na gładko. Koktajl przelej do szklanki, wierzch posyp cynamonem. Wstaw do lodówki. Zapiekankę podawaj z bananowym koktajlem.
Energia | 389 kcal |
Błonnik pokarmowy | 9,1 g |
Składniki na 1 porcję:
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz. Następnie natrzyj solą, pieprzem i drobno pokrojonym czosnkiem. Przyprawione mięso pozostaw w lodówce na około godzinę. Następnie pokrój je w kostkę i usmaż na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Duś pod przykryciem około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Warzywa umyj i osusz. Liście sałaty porwij, ogórka (bez obierania) i rzodkiewki pokrój w plastry, a dymkę grubo posiekaj. W salaterce połącz wszystkie warzywa z kurczakiem i polej sosem z soku z cytryny i oliwy. Przypraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj i posyp posiekaną natką. Podawaj z 2 kromkami pieczywa razowego.
Energia | 373 kcal |
Błonnik pokarmowy | 6,9 g |
Składniki na 3 porcje:
Kluski:
Sposób przygotowania: Ser zmiel na maszynce i wymieszaj z mąkami, jajkami, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Zagnieć ciasto i wyłóż na stolnicę posypaną mąką. Uformuj wałek o średnicy 2 cm, a następnie pokrój w formę kluseczek. Warzywa umyj i osusz. Bób wyłuskaj z łupin, marchewkę i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Na rozgrzanej patelni skropionej oliwą i odrobiną wody podsmaż cebulę, następnie dodaj resztę jarzyn. Oprósz solą i pieprzem, podlej niewielką ilością wody i duś przez 10-15 minut. Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Polej sosem i natychmiast podawaj. |
Sos:
|
Energia | 331 kcal |
Błonnik pokarmowy | 7,8 g |
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
Sposób przygotowania: Mięso przygotuj tak jak w przepisie „Sałatka z kurczakiem i warzywami”. Mąki, otręby, siemię, szczyptę soli dokładnie wymieszaj. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do suchych składników, zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj oliwę. Wygniataj do jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Do duszonych pomidorów dodaj zioła i przyprawy oraz drobno posiekany czosnek, całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj przygotowanym sosem, ułóż pozostałe składniki: kurczaka, pomidory i pieczarki pokrojone w plastry, cieciorkę, cebulę pokrojoną w piórka. Piecz w 180°C przez 30 minut. Pizzę posyp startą mozzarellą i zapiekaj do rozpuszczenia się sera. |
Sos:
Dodatki:
|
Energia | 454 kcal |
Błonnik pokarmowy | 6,3 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę umyj, obierz i posiekaj w drobną kostkę. Sok pomarańczowy wymieszaj z miodem, dodaj posiekaną cebulą i imbir. Do powstałej marynaty włóż dzwonka z łososia i pozostaw na około 2 godziny (staraj się kilka razy odwróć je na drugą stronę). Po wyjęciu z marynaty dokładnie odsącz rybę i posyp z obydwu stron solą i pieprzem. Tak przygotowanego łososia zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu na każdym dzwonku ułóż plastry limonki i udekoruj listkami melisy. Warzywa umyj i osusz. Sałatę porwij, pomidora pokrój w kostkę, ogórka i rzodkiewki w cząstki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszaj z kiełkami słonecznika i skrop je łyżeczką oliwy. Surówkę dopraw do smaku. Podawaj z kaszą gryczaną i surówką z sałaty lodowej.