Id kategorii - 431
Itemid - 976
view - article
id - 2685
referer -
uri - /wakacje-w-rytmie-fit/dieta-2500-kcal/2685-dzien-6
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register
Dieta - 2500 Kcal.
  • Dieta dla aktywnych... Dieta 2500 kcal to propozycja dla naszych aktywnych czytelniczek i mniej aktywnych czytelników. Jeśli jesteś kobietą, która nie wyobraża sobie dnia bez sportu (biegania, pływania, roweru etc.) poniżej znajdziesz przepisy dostosowane specjalnie do Twoich potrzeb.Jeśli natomiast jesteś mężczyzną, niekoniecznie aktywnym, pracujesz przy biurku i nie zamierzasz przechodzić na dietę odchudzającą dobrze trafiłeś! Poniższe propozycje w pełni...

    Przeczytaj cały…
Dzień 6
2505 kcal.
37,8g błonnika
52%
25%
23%

Dzień 6

Śniadanie

twarozek z suszonymi pomidoramiTWAROŻEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ

Energia  505 kcal 
Błonnik pokarmowy  9,0 g 

 
Składniki na 2 porcje: 

  • 6 pomidorów suszonych
    (osączone z oliwy) (42 g)
  • 6 plastrów (180 g) chudego sera twarogowego
  • 3 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki (20 g) jogurtu naturalnego
  • świeżo mielony zielony pieprz
  • sól morska
  • 6 kromek (210 g) pieczywa pełnoziarnistego
  • 6 liści (30 g) sałaty

Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój w kostkę. Liście bazylii umyj, osusz i pokrój w paski. Ser wymieszaj z oliwą, jogurtem. Następnie dodaj pokrojone pomidory i bazylię, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z razowym pieczywem na liściach sałaty.

Drugie śniadanie

racuszki na maslanceRACUSZKI MAŚLANKOWE

Energia  540 kcal 
Błonnik pokarmowy   5,2 g

 
Składnik na 2 porcje:

Racuszki:

  • 4 łyżki (40 g) mąki pszennej
  • 6 łyżek (72 g) mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżka (10 g) cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka (180 g)
  • ½ szklanki (120 g) maślanki naturalnej
  • 1 białko jaja (35 g)
  • 1 duży banan (180 g)
  • 1 łyżka (10 g) oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól do miski i dokładnie wymieszaj. Żółtka utrzyj z maślanką i łyżką zimnej wody. Ciągle ucierając dodawaj do żółtek stopniowo wymieszane suche składniki. Wyrób gęste ciasto. Białka jaja ubij na sztywną pianę i delikatnie mieszając połącz je z ciastem. Banana obierz ze skórki i pokrój na plasterki, następnie dodaj do przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszaj. Patelnie rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju (np. za pomocą pędzelka). Nakładaj na patelnię po łyżce ciasta. Placki smaż z obu stron, aż będą rumiane. Jogurt wymieszaj z serem i cynamonem. Racuszki podawaj na gorąco z twarożkiem. 

Twarożek:

  • 2 łyżki (20 g) jogurtu naturalnego
  • 1 plaster (30 g) sera twarogowego chudego
  • odrobina cynamonu
 

Obiad

golabki w lisciach mlodej kapusty 2GOŁĄBKI W LIŚCIACH MŁODEJ KAPUSTY
Z KURCZAKIEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ

Energia  575 kcal 
Błonnik pokarmowy  11,5 g 

 
Składniki na 3 porcje: 

  • 1 filet (200 g) z piersi kurczaka
  • 8 łyżek (112 g) komosy ryżowej (lub 120 g ryżu)
  • 1 dymka ze szczypiorkiem (20 g)
  • 2 czubate łyżeczki (20 g) pesto
  • sól, pieprz
  • 6 dużych liści kapusty (300 g)
  • 12 ugotowanych ziemniaków
    w mundurkach (780 g)
  • 3 porcje (300 g) gotowanej marchewki
  • 2 łyżki (20 g) oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Komosę ryżową ugotuj i odcedź. Szczypior drobno posiekaj. Pokrojone w kostkę mięso, ugotowaną komosę i szczypior połącz razem w misce, dodaj pesto i dopraw do smaku. Liście kapusty zanurz na chwilę we wrzątku, po czym delikatnie wyciągnij i osusz. Na każdym liściu ułóż łyżkę farszu, uformuj wałeczek i zawiń jak gołąbka. Gołąbki piecz w 180°C przez około 25–30 minut. Podawaj je z ziemniakami w mundurkach i gotowaną marchewką polaną odrobiną oliwy z oliwek.

Podwieczorek

owsiane muffinki z rodzynkami 02OWSIANE MUFFINKI Z RODZYNKAMI

Energia  406 kcal 
Błonnik pokarmowy  3,9 g

 
Składniki na 8 porcji: 

  • łyżek (100 g) płatków owsianych
  • ¾ szklanki (105 g) rodzynek
  • 1 szklanka (250 g) mleka
  • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej
  • ½ szklanki (40 g) otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka (5 g) stewii
  • ½ łyżeczki (2 g) sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (4 g) cynamonu
  • 3 jaja (180 g)
  • ⅓ szklanki (80 g) oleju rzepakowego
  • ¾ szklanki (180 g) jogurtu naturalnego
  • 1 duże jabłko (300 g)
  • 2 opakowania (480 g) chudego sera twarogowego
  • ¾ dużego opakowania (240 g) jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Płatki z rodzynkami zalej ciepłym mlekiem, odstaw na 30 minut. W osobnej misce zmieszaj mąkę, otręby, stewię, sodę, sól, proszek i cynamon. Oddzielnie połącz żółtka z olejem i jogurtem naturalnym (odłóż 2 łyżki na twarożek). Z białek upij pianę. Do suchych składników dodaj mokre, następnie płatki i rodzynki namoczone w mleku, a także obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto nałóż na wysokość ⅔ wysokości foremek. Muffiny piecz w 200°C przez 20-30 minut. Twaróg wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Muffiny podawaj z twarożkiem.

Kolacja

ryba w mlecznej potrawce 02RYBA W MLECZNEJ POTRAWCE

Energia  479 kcal 
Błonnik pokarmowy  8,2 g 

 
Składniki na 2 porcje: 

  • 300 g ryb morskich (bez skóry, np. dorsz, dorada, morszczuk)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • świeże, posiekane liście selera i lubczyku (6 g)
  • 1 ½ szklanka (150 g) włoszczyzny świeżej lub mieszanki warzywnej ciętej w paski
  • 1 liść laurowy
  • 200 g fasoli szparagowej
  • 2 płaskie łyżki (24 g) mąki z pełnego przemiału (typ 2000)
  • 1 szklanka mleka (250 g)
  • 4 łyżki (60 g) jogurtu greckiego light
  • sok z jednej cytryny (30 g)
  • 3 łyżki (18 g) posiekanej natki pietruszki
  • 8 kromek (80 g) pieczywa chrupkiego

Sposób przygotowania:
Rybę umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, a następnie natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i posiekanymi liśćmi lubczyku i selera. Filety odstaw do lodówki na 30 minut. Warzywa umyj i oczyść. Wsyp warzywa do szklanki wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Do wywaru włóż filety i liść laurowy. Duś pod przykryciem przez 15-20 min. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mąkę rozmieszaj w kilku łyżkach mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do wrzącego mleka wlej mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź sos do wrzenia. Odstaw na 5 min, dodaj jogurt grecki. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj z pietruszką. Filety wyjmij z wywaru. Rybę podawaj polaną sosem z uduszonymi warzywami, fasolką szparagową i chrupkim pieczywem.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!