Id kategorii - 441
Itemid - 1048
view - article
id - 2737
referer -
uri - /diety-w-rytmie-fit/dieta-1750kcal/2737-dzien-3
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register
Dieta - 1750 Kcal.
  • Odchudzanie dla aktywnych.Dieta 1750 kcal to idealne rozwiązanie dla osób aktywnych, które chcą rozpocząć odchudzanie! 1750 kcal to ilość energii potrzebna nam do wykonywania w ciągu dnia dodatkowych zajęć – poza spaniem i odpoczywaniem. Pamiętajmy, że organizm kobiety potrzebuje na podstawowe funkcje życiowe co najmniej 1200 do około 1400 kcal. Gdybyśmy przez całą dobę spali, nasz organizm i tak musi otrzymać pewną ilość kalorii, aby podtrzymać podstawowe...

    Przeczytaj cały…
Dzień 3
1635 kcal.
34,3g błonnika

Dzień 3

Śniadanie

salatka sniadaniowa 01SAŁATKA ŚNIADANIOWA

Energia  356 kcal 
Błonnik pokarmowy  5,5 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1 duży pomidor (170 g)
  • 1 ząbek (5 g) czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • 10 listków sałaty (100 g)
  • 3 plastry (90 g) sera twarogowego chudego
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka (6 g) octu winnego
  • ½ łyżeczki (5 g) miodu
  • 5 czarnych oliwek (12,5 g)
  • 5 zielonych oliwek (12,5 g)
  • 3 łyżki (30 g) kaszy gryczanej

Sposób przygotowania:
Warzywa i zioła umyj i osusz. Pomidora pokrój w ósemki, czosnek drobno posiekaj z niewielką ilością soli, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Twaróg pokrój w dużą kostkę. Oliwę lub olej z pestek dyni wymieszaj z octem, miodem, czosnkiem i listkami tymianku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej sałatę i delikatnie wymieszaj, dodaj pokrojone na połówki oliwki, pomidory i ser. Ponownie delikatnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną.

Drugie śniadanie

mus brzoskwiniowy z kasza mannaMUS BRZOSKWINIOWY Z KASZĄ MANNĄ

Energia  321 kcal 
Błonnik pokarmowy  3,45 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie (170 g)
  • 1 łyżka (6 g) soku z cytryny
  • 1 łyżeczka (10 g) miodu
  • 1 łyżka (15 g) orzechów laskowych
  • 1 szklanka (250 g) mleka
  • szczypta soli
  • odrobina miąższu z laski wanilii
  • 3 łyżki (36 g) kaszy manny
  • 1 żółtko (20 g)
  • 1 łyżeczka (5 g) cukru brzozowego
  • 4 białka jaja (140 g)
  • 1 garść (70 g) truskawek

Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę. Brzoskwinie umyj, natnij na krzyż i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wyjmij owoce, obierz i wydrąż pestki. Miąższ z brzoskwini przełóż do miski i dodaj sok z cytryny oraz miód. Całość zmiksuj na gładkie puree. Orzechy laskowe posiekaj drobno i przełóż do miseczki. Mleko wlej do garnka, dodaj szczyptę soli i odrobinę miąższu z laski i doprowadź do wrzenia. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę – cały czas mieszając gotuj do momentu zgęstnienia (około 15 minut). Zdejmij z ognia. Żółtka utrzyj z cukrem brzozowym, a białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wlej powoli, ciągle mieszając, do kaszy. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Następnie dodawaj powoli łyżką pianę z białek i intensywnie mieszaj. Kaszę zdejmij z ognia. Podawaj posypaną orzechami z musem brzoskwiniowym i truskawkami.

Obiad

filet z kurczaka w marynacie jogurtowej curryFILETY Z KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ
Z CURRY

Energia  314 kcal 
Błonnik pokarmowy  2,4 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 podwójny filet z kurczaka (200 g)
  • 6 łyżek (60 g) kaszy pęczak
  • 2 porcje (200 g) ogórka zielonego

Marynata:

  • 2 ząbki (10 g) czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru (10 g)
  • ⅔ szklanki (165 g) jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki (6 g) curry
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • sól
  • 1 łyżka (10 g) oleju lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój w długie paseczki lub większą kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj z niewielką ilością soli. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do czosnku. Do jogurtu dodaj curry, pieprz oraz szczyptę soli. Jogurt dokładnie wymieszaj z imbirem i czosnkiem. Kawałki kurczaka obtocz w jogurtowej marynacie i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu przełóż go wraz z całą marynatą jogurtową do żaroodpornego naczynia, lekko skrop olejem lub oliwą i piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru. Ogórki umyj, obierz i pokrój w plastry. Przypraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z jogurtem. Podawaj z pęczakiem i ogórkami.

Podwieczorek

kotlety marchewkowo-ryzoweKOTLECIKI MARCHEWKOWO-RYŻOWE

Energia  342 kcal 
Błonnik pokarmowy  13,2 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 2 średnie marchewki (160 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 garść (24 g) posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko (60 g)
  • 4 białka jaja (105 g)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 porcje (400 g) gotowanego szpinaku
  • 2 płaskie łyżeczki (10 g) masła

Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj. Warzywa obierz, umyj i osusz. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i podduś w niewielkiej ilości wody. Do cebuli dodaj marchewkę i całość duś jeszcze przez 10 minut, po czym dodaj ugotowany ryż i przypraw do smaku. Odstaw do ostygnięcia, wbij jajo i dokładnie wymieszaj. Masę formuj na kotleciki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki piecz w 180°C przez około 15–20 minut. Podawaj z gotowanym szpinakiem
z dodatkiem masła.

Kolacja

placuszki rybne z fasolka szparagowa 2PLACUSZKI RYBNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Energia  302 kcal 
Błonnik pokarmowy  9,8 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 garście (270 g) fasolki szparagowej
  • 3 porcje (300 g) filetów rybnych (z dorsza, miruny, itp.)
  • 1 łyżeczka (4 g) suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka (6 g) soku z limonki
  • 2 ząbki (10 g) czosnku
  • sól
  • 2 łyżki (10 g) posiekanej świeżej kolendry
  • 1 jajko (60 g)
  • 1 żółta papryka (120 g)
  • 3 łyżki (21 g) otrąb owsianych
  • 9 łyżek (90 g) ryżu
  • 3 łyżeczki (15 g) oleju lnianego
  • 15 pomidorków koktajlowych (300 g)
  • 3 garście (60 g) rukoli

Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową pozbaw szypułek i obgotuj, aby zmiękła, gdy ostygnie pokrój ją w drobne kawałeczki. Filety rybne – pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj wraz z trawą cytrynową, sokiem z limonki, czosnkiem posiekanym z odrobiną soli, kolendrą, jajkiem, papryką pokrojoną w kostkę i otrębami owsianymi. Masę przełóż do miski i wymieszaj z fasolką szparagową. Formuj placuszki i smaż je bez tłuszczu na rumiano. Placuszki podawaj z ryżem polanym łyżeczką oleju lnianego, na rukoli z pomidorkami koktajlowymi.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!