Id kategorii - 441
Itemid - 1048
view - article
id - 2740
referer -
uri - /diety-w-rytmie-fit/dieta-1750kcal/2740-dzien-6
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register
Dieta - 1750 Kcal.
  • Odchudzanie dla aktywnych.Dieta 1750 kcal to idealne rozwiązanie dla osób aktywnych, które chcą rozpocząć odchudzanie! 1750 kcal to ilość energii potrzebna nam do wykonywania w ciągu dnia dodatkowych zajęć – poza spaniem i odpoczywaniem. Pamiętajmy, że organizm kobiety potrzebuje na podstawowe funkcje życiowe co najmniej 1200 do około 1400 kcal. Gdybyśmy przez całą dobę spali, nasz organizm i tak musi otrzymać pewną ilość kalorii, aby podtrzymać podstawowe...

    Przeczytaj cały…
Dzień 6
1740 kcal.
33,8g błonnika

Dzień 6

Śniadanie

twarozek z suszonymi pomidoramiTWAROŻEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ

Energia  339 kcal
Błonnik pokarmowy 6,1 g 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 4 pomidory suszone (osączone z oliwy) (28 g)
  • 6 liści (6 g) bazylii
  • 1 opakowanie (120 g) chudego sera twarogowego
  • 2 łyżki (20 g) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki (20 g) jogurtu naturalnego
  • świeżo mielony zielony pieprz
  • sól morska
  • 4 kromki (140 g) pieczywa pełnoziarnistego
  • 4 liście (20 g) sałaty

Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój w kostkę. Liście bazylii umyj, osusz i pokrój w paski. Ser wymieszaj z oliwą, jogurtem. Następnie dodaj pokrojone pomidory i bazylię, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z razowym pieczywem na liściach sałaty.

Drugie śniadanie

racuszki na maslanceRACUSZKI MAŚLANKOWE

Energia  369 kcal
Błonnik pokarmowy 3,55 g 

 

Składnik na 2 porcje:
Racuszki:

  • 4 łyżki (40 g) mąki pszennej
  • 4 łyżki (48 g) mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (5 g) cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka (120 g)
  • ½ szklanki (120 g) maślanki naturalnej
  • 2 białka jaja (70 g)
  • ½ średniej wielkości banana (90 g)
  • 1 łyżeczka (3 g) oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól do miski i dokładnie wymieszaj. Żółtka utrzyj z maślanką i łyżką zimnej wody. Ciągle ucierając dodawaj do żółtek stopniowo wymieszane suche składniki. Wyrób gęste ciasto. Białka jaja ubij na sztywną pianę i delikatnie mieszając połącz je z ciastem. Banana obierz ze skórki i pokrój na plasterki, następnie dodaj do przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszaj. Patelnie rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju (np. za pomocą pędzelka). Nakładaj na patelnię po łyżce ciasta. Placki smaż z obu stron, aż będą rumiane. Jogurt wymieszaj z serem i cynamonem. Racuszki podawaj na gorąco z twarożkiem. 

Twarożek:

  • 4 łyżki (40 g) jogurtu naturalnego
  • 2 plastry (60 g) sera twarogowego chudego
  • odrobina cynamonu
 

Obiad

golabki w lisciach mlodej kapusty 2GOŁĄBKI W LIŚCIACH MŁODEJ KAPUSTY Z KURCZAKIEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ

Energia  393 kcal
Błonnik pokarmowy 10,73 g 

 

Składniki na 3 porcje:

  • ¾ filetu (200 g) z piersi kurczaka
  • 6 łyżek (84 g) komosy ryżowej (lub ryżu (90 g))
  • 1 dymka ze szczypiorkiem (20 g)
  • 2 czubate łyżeczki (20 g) pesto
  • sól, pieprz
  • 6 dużych liści kapusty (300 g)
  • 6 ugotowanych ziemniaków
    w mundurkach (390 g)
  • 3 porcje (300 g) gotowanej marchewki
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Komosę ryżową ugotuj i odcedź. Szczypior drobno posiekaj. Pokrojone w kostkę mięso, ugotowaną komosę i szczypior połącz razem w misce, dodaj pesto i dopraw do smaku. Liście kapusty zanurz na chwilę we wrzątku, po czym delikatnie wyciągnij i osusz. Na każdym liściu ułóż łyżkę farszu, uformuj wałeczek i zawiń jak gołąbka. Gołąbki piecz w 180°C przez około 25–30 minut. Podawaj je z ziemniakami w mundurkach i gotowaną marchewką polaną odrobiną oliwy z oliwek.

Podwieczorek

owsiane muffinki z rodzynkami 02OWSIANE MUFFINKI Z RODZYNKAMI

Energia  309 kcal
Błonnik pokarmowy 3,3 g 

 

Składniki na 8 porcji:

  • ½ szklanki (55 g) płatków owsianych
  • ½ szklanki (70 g) rodzynek
  • 1 szklanka (250 g) mleka
  • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej
  • ½ szklanki (40 g) otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka (5 g) stewii
  • ½ łyżeczki (2 g) sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Płatki z rodzynkami zalej ciepłym mlekiem, odstaw na 30 minut. W osobnej misce zmieszaj mąkę, otręby, stewię, sodę, sól, proszek i cynamon. Oddzielnie połącz żółtka z olejem i jogurtem naturalnym (odłóż 2 łyżki na twarożek). Z białek upij pianę. Do suchych składników dodaj mokre, następnie płatki i rodzynki namoczone w mleku, a także obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto nałóż na wysokość ⅔ wysokości foremek. Muffiny piecz w 200°C przez 20-30 minut. Twaróg wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Muffiny podawaj z twarożkiem. 
  • 1 łyżeczka (4 g) cynamonu
  • 2 jajka (120 g)
  • ¼ szklanki (80 g) oleju rzepakowego
  • ½ szklanki (120 g) jogurtu naturalnego
  • 1 duże jabłko (250 g)
  • 2 opakowania (400 g) chudego sera twarogowego
  • ½ dużego opakowania (160 g) jogurtu naturalnego
 

Kolacja

ryba w mlecznej potrawce 02RYBA W MLECZNEJ POTRAWCE

Energia  330 kcal
Błonnik pokarmowy 10,15 g 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g ryb morskich (bez skóry, np. dorsz, dorada, morszczuk)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • świeże, posiekane liście selera i lubczyku (6 g)
  • 1 szklanka (150 g) włoszczyzny świeżej lub mieszanki warzywnej ciętej w paski
  • 1 liść laurowy
  • 200 g fasoli szparagowej
Sposób przygotowania:
Rybę umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, a następnie natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i posiekanymi liśćmi lubczyku i selera. Filety odstaw do lodówki na 30 minut. Warzywa umyj i oczyść. Wsyp warzywa do szklanki wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Do wywaru włóż filety i liść laurowy. Duś pod przykryciem przez 15-20 min. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mąkę rozmieszaj w kilku łyżkach mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do wrzącego mleka wlej mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź sos do wrzenia. Odstaw na 5 min, dodaj jogurt grecki. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj z pietruszką. Filety wyjmij z wywaru. Rybę podawaj polaną sosem z uduszonymi warzywami, fasolką szparagową i chrupkim pieczywem.  
  • 1 płaska łyżka (12 g) mąki z pełnego 
    przemiału (typ 2000)
  • ⅔ szklanki mleka (150 g)
  • 2 łyżki (30 g) jogurtu greckiego light
  • sok z jednej cytryny (30 g)
  • 3 łyżki (18 g) posiekanej natki pietruszki
  • 2 kromek (20 g) pieczywa chrupkiego
 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!